CSODÁVAL HATÁROS MÓDON MENEKÜLT MEG A II. VILÁGHÁBORÚ BOMBÁZÁSAITÓL A JÓZSEF NÁDOR KRIPTA

Mi az a nádor titulus..? És ki volt József, aki nádor lett..? A nádor mondjuk olyasmi, mint ma a miniszterelnök. József, aki nádor lett, Habsburg volt, és Ferenc József (Sissi férje) nevezte ki magyar nádorrá. József nádor annyi mindent tett az országért (vasútvonalak építése, Városliget és Margit-sziget kialakítása, Nemzeti Múzeum építtetése, lobbi-tevékenység a Magyar Tudományos Akadémia létrejöttéért, lobbi-tevékenység az Országházunk létrejöttéért), hogy a végén a legmagyarabb Habsburg titulust is megkapta. (Megtanult magyarul is egyébként mint Sissi, és magyaros díszruhát is viselt). Budán élt, a Budai Palotában, és a mai, Alcsúti Arborétum területén is lakott, a kastélyukban.

És ki az a József Ágost..? József Ágost József nádor unokája, aki 1944-ben, az orosz front érkezésekor nagy nyugodtan bezárta kulccsal a Pollák Mihály által tervezett alcsúti kastélyuk ajtaját, majd azt mondta: - Itt hagyunk mindent, és ha visszajövünk, ugyanígy fog várni minket a kastélyunk! No, hát az alcsúti kastély így végezte, József nádor, József Ágost, és a népes famíliájuk pedig itt végezte, a Budai Palota kriptájában. A helyszín egyébként egyedülálló abban az értelemben, hogy a II. világháború alatt szétlőtt Budai Palota két épen maradt része közül az egyik. (A másik a Szent Jobb kápolna, melyet a romok alól történő kiemelése után Balatonalmádiba vittek, ITT olvashatsz róla.) A kriptában József nádor, 3 felesége, unokája: József Ágost, és még 18 családtag nyugszik. Zala György és Senyei Károly szobrai pedig csodálatosak. 

A naivitásnak is vannak fokozatai – mivé lett az alcsúti József nádor kastély, és miért..?

AHOL GARANTÁLT A MOSOLYGÁS ÉS A FELTÖLTŐDÉS - MINDEN ÉV JANUÁRJA ÉS MÁRCIUSA KÖZÖTT SÉTÁLHATSZ AZ ALCSÚTI ARBORÉTUM TERPESZKEDŐ HÓVIRÁGAI KÖZÖTT!