top of page

JOBBÁGYTELKE, AHOL A SZALMAFONÁSNAK ÉVSZÁZADOS HAGYOMÁNYA VAN

Jobbágytelke (erdélyi magyarlakta falu, Marosvásárhelytől 30 km-nyire) és a szalmafonás mestersége hosszú múltra nyúlik vissza. Minket meginvitált Magdi néni, és megmutatta a folyamatokat. A jobbágytelki lakosok úgy fogalmaznak, hogy a szalmának két szerepe van. Az egyik, hogy kenyeret készítenek a búza fejéből, a másik, hogy kalapot készítenek a búza szárából azért, hogy megóvja őket attól a napsütéstől, ami megérleli a búzát, amiből kenyeret csinálnak. Ökolábnyom* érzékenyek (és nem érzékenyek), van még mit tanulnunk.

Hogy mi a második és harmadik nem kis kulturális érték, amit ennek a 700 főt számláló magyarlakta falunak köszönhetünk..? Itt, a csodás táj vizuális bemutatása mellett megírjuk (súgunk, hogy Bartók Béla bizony járt itt, és elhozott egy tutti mindenki által ismert népdalt is magával.) :)

___

*Az ökológiai lábnyom fogalma:
Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni.
A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia ...).

Jobbágytelke, szalmafonás

Magdi néni a portájának fészerében megmutatta, hogyan készítsünk szalmakalapot. Először is szárítani kell a búzaszárakat..

Jobbágytelke, szalmafonás

..aztán sarlóval le kell vágni a búzafejeket.

Jobbágytelke, szalmafonás

Napoztatni is kell a búzaszárakat, hogy szalma legyen belőle ugye.

Jobbágytelke, szalmafonás

János bácsi szalmát vág, méretre.

Jobbágytelke, szalmafonás

Magdi néni és férje, János bácsi. Magdi néni tesz-vesz, János bácsi a kiszárított búzaszálakat leválogatja. Ugyanis nem mindegy a szálvastagság.

Jobbágytelke, szalmafonás

....rákerül majd a már elkészített szalmakalapra. Magdi néni nagyon boldog volt, hogy megmutathatta, mit készítenek ők. Mi is boldogok voltunk, hogy megmutatták, hogy élnek ők. Nyugalomban.

Jobbágytelke, szalmafonás

Aztán a leszárított, leválogatott, levágott szalma fonattá avanzsálódik, ami..

bottom of page