top of page

EGY VÍZZEL ELÁRASZTOTT FALU - BÖZÖDÚJFALU

Nem megyünk messzire az időben. 1994-et írunk, Nyugat-Európában épp George Michael Flowless-e, és Madonna Secret-je hódítja a zenei toplistákat, Erdélyben pedig 1994-ben két templomával és 180 lakóházával együtt teljesen víz alá kerül egy falucska, Bözödújfalu.

Bözödújfalu neve mellé mindenféle kertelés nélkül odatehető az unicum szócska, lévén ez a kis falu nem csak egy gyönyörű környezetben lévő székely falucska, hanem az 1700-as évektől kezdve az 1988-ban kezdett és 1994-ben lezárult falurombolásig ez a falu adott otthont az erdélyi szombatosok közösségének. A szombatos közösség azon tagjainak, akik visszatértek a koncentrációs táborokból, 40 év múlva azzal kellett szembenézniük, hogy kiköltöztetik őket, a falujukat, Bözödújfalut vízzel árasztják el, mondván árvízvédelmi szempontból azon a részen egy duzzasztó megépítése indokolt. A duzzasztó megépült, Bözödújfalu alálmerült, a gátat nem használják.

Mi még megtudjuk mutatni (a templomtorony 2014-ben leomlott) a gyönyörű környezet által körülölelt tóból kikandikáló keresztény templom csúcsát. Megmutatjuk még az tóból 1996-ban mementóként kiemelt kőoszlopot -mely az I. világháborúban elesett hősi halottak nevét őrzi -, és megmutatjuk a szintén utólag, egy, a vízből kimentett ház falmaradványát is.

Bözödújfalu
Bözödújfalu
Bözödújfalu
Bözödújfalu
Bözödújfalu
bottom of page