top of page

BUDAPEST TÉGLÁI.

JÓ-JÓ, DE MI ÉRDEKES VAN RAJTUK..?!

Vadásztunk. Téglákat. Téglákban fellelhető múlt-nyomatokat, száz, és közel száz éves graffitiket, emberi érzéseket, történésekhez, történelemhez kötött lenyomatokat, üzeneteket, érdekes tipográfiákat.. Lehet, hogy épp a te nagypapád/nagymamád, dédnagypapád/dédnagymamád is „tag”-gelt Budapest utcáin..? Egy biztos. Ami akkor „bűn” volt, korlenyomattá, történelemmé vált.

Vajon Margit 1925-ben téglába vésett egyértelmű kijelentését felülírta-e a II. világháború, vagy szépkorukig együtt lehettek..? És Putnoky István 1937-es vállalása beteljesedett-e..? Vagy Ladányi István 1944-es felirata vajon üzenet-e a hozzátartozóinak..? És Klei..?n? vajon miért nem tudta befejezni a nevét..? Esetleg munkaszolgálatra vitték Ladányi Istvánnal..? Sághy M. gondolta volna, hogy a XXI. században mind az 1936-os, mind az 1937-es vésését fellelik az „erre-arrások”, sőt, egy „internet” nevezetű akármiben publikálják..? 1914. november 15-én Sáskó István, az I. világháború közepén miért gondolta, hogy téglába vési azt, hogy ő kocsis, tűzoltó, és még népfelkelő is..?

Az eddigi legrégebbi fellelt monogram 1907-es és 1909-es, az ELTE Múzeum krt-i épületének oldalában. Az 1909. novemberi alkotó, A.GY. még rajzolt is. Hogy katonát, csendőrt, vagy kalauzt, az már az ő titka marad.

Sok-sok kérdés, múlt, történelem.. Sétálj, nézz néha jobbra, balra.. csodát lelsz..

bottom of page