JÓZSEF ATTILA EBBE A FERENCVÁROSI ÉPÜLETBE IS JÁRT ÁLTALÁNOS ISKOLÁBA 

Két ferencvárosi általános iskolát tudunk pontosan, ahova József Attila járt. Az egyik a Mester u. 67., a másik ez, az 1902-ben épült eklektikus épület, azaz a Mester u 19.

„Attila is ugyanolyan nehézségekkel küzdött iskolás évei alatt, mint én. Könyve sosem volt. A leckét csak úgy tudta megtanulni, hogy a szünetekben átolvasta padtársa könyvéből. Igen jó gyakorlat volt ez az emlékezőtehetség fejlesztésére. Otthoni dolgozatai nem a feladott tárgy körül alakultak ki, mert nem tudta, mint a magolók, könyv szerint a feladott leckét. Úgy segített magán, hogy röviden megírta, amit tudott.” - Írja Attila legnagyobb nővére, József Jolán a József Attila élete című könyvében.

Beviszünk most Titeket az iskolába, az iskola udvarára, ahol felfedeztünk egy ősrégi „csengető” kolompot, és a kolomptól nem is olyan messze egy 1905-ös kőbe vésett, az épület-felújítások miatt mára már majdnem lecsiszolttá vált századelős „graffitit”. Képzelőerőnket szabadjára engedjük, és elképzeljünk: az 1905. április 11-én született József Attila simán olvashatta szünetek között a leckét itt, a kolomp és az 1905-ös vésett graffiti bejegyzés tövében is..