SÁNDOR-METTERNICH KASTÉLY, BAJNA. AZ ÖRDÖGLOVAS BIRTOKÁNÁL JÁRTUNK. 

Sándor? Ki volt Sándor..? És Sándornak kije Metternich? És hol van egészen pontosan Bajna..?

Sándor Sándor Móric volt, akiről biza nem sokat hallottunk, pedig korának egyik bulvárhőse volt mindazon felül, hogy nemesi rangban pompázott. Nem, nem a nőügyei miatt nevezhető bulvárhősnek, hisz arája csak egy volt: Metternich kancellár lánya. Sándor Móric bulvártitulusa az „ördöglovas”-titulus volt, ugyanis elképesztő mutatványokat hajtott végre: négyesfogaton hajtott le Budáról meredek lépcsőkön, jeges Dunán úszott át a lovával oda-vissza, kiugrott a lovával a Sándor-Metternich kastély erkélyéről, ésatöbbi ésatöbbi.

Sándor Móric gyerekkorát a Pollack Mihály-tervezte Budai Vár területén található Sándor-palota berkein belül töltötte jómódú, grófi ranggal megáldott családjával (az övéké volt a Sándor-palota, ma Miniszterelnöki Hivatal). 

Sándor Móric egyszercsak gondolt egyet, besokallt a budapesti nyüzsgéstől, eladta a budai vár területén található Sándor-palotát, és leköltözött a Budapesttől 50 km-re található Bajnára, a feleségének, Metternich Leontinának Hild József által építtetett Sándor-Metternich kastélyába. Itt élt lószeretetének, ménesének és arájának, amíg be nem kattant (mende-mondák szerint akkor kezdett megőrülni, amikor egy lovasbaleset alkalmával leesett lováról, és vasba verte fejét). Az ördöglovas egy döblingi elmegyógyintézetben töltötte hátralévő éveit, majd Bécsben halt meg 1878-ban, 72 évesen.

 

Sándor-Metternich kastély
Sándor-Metternich kastély
Sándor-Metternich kastély
Sándor-Metternich kastély
Sándor-Metternich kastély
Sándor-Metternich kastély
Sándor-Metternich kastély

Erre-arra Hild ajánlója még: