top of page
Keresés

NYUGAT-BALATON CSODÁI

Frissítve: 2022. jan. 7.


Nyugat-Balaton. A budapestieknek pl. a legtávolabbi balatoni pont, ergó miért is menjünk el odáig, ha egy órával korábban már lubickolhatunk a Balaton keleti oldalán, mondjuk Balatonakarattyán, vagy Balatonvilágoson, nemde..? Szóval akkor miért is menjünk tovább..?! - tesszük fel a jogos kérdést. Hát azért, mert a nyugat-balatoni rész tele van sok minden mással is. Például gyógyvízzel. Vagy lankás domboldalak megmászásának lehetőségével. Vagy itt van a Kis-Balaton, mely ötletet adott Fekete Istvánnak a Tüskevár megírásához. Ó, és a Festetics-család, aki lépten-nyomon épített örökséget hagyott hátra, legyen az Keszthelyen, Fenékpusztán, Hévízen, bárhol a nyugat-balatoni részen.

No, látod, hogy érdemes a természeti és kulturális értékekben gazdag tájegységig elmenni..? Strandolj, de kirándulj is. Mozdulj, láss, tapasztalj, élj! Töltődj. Megéri. :)

A Balatonfelvidéki Nemzeti Park Kovácsi-hegy erdejének egyik csodálatos pontján, Zalaszántó határában, a közel 50 méteres bükkös csodálatos zöldjébe burkozva egy szentély fehérlik. A szentély egy buddhista sztúpa, mely bár nem az egyetlen Magyarországon, de kétségkívül a legnagyobb, nem csak hazánkban, hanem egész Európa szerte. Bár a fotó kicsit csalóka, a zalaszántói béke sztúpa magassága egy 10 emeletes panelépület magasságával vetekszik, szélessége pedig 24 méter.

A sztúpa három emeletes (hármas tagolású). De miért..? És ha felfelé nézel (ezt ne feledd soha, tudod :)), látsz a kupola tetején egy négyszögletes alakzatot. Annak is van szimbolikája..? Van bizony, nézd.. (klikk a fotóra).

Ha Zalaszántón béke sztúpázol, ne hagyd ki a Kotsy-vízimalmot sem.

A Kotsy-vízimalom vicces. Nem is a vízimalom vicces, hanem az építtetője, aki gondolt egyet, és aszonta: „Uraim, a vízimalom kerekét építsük be a házba! Hooogy hát hooogy?! Hát úgy, hogy a malomházat építsük rá a patakra, úgy kerülhet be a kerék a házba, nemde?!” – No, hát így születhetett meg a Kotsy-vízimalom, mely egyediségét egy efféle ötletnek, és az azt követő építészeti bravúrnak köszönheti. A házba rejtett vízimalom-kereket egy, a belső térből nyíló ajtó rejti.

A vízimalom-kereket majd a harmadik fotón láthatod (ha úgy döntesz, hogy beleklikkelsz a képbe):

Ha a Balaton északi partján jársz, három épen maradt XIII. századbéli templommal találkozhatsz (megjegyezzük, irtó kevés van belőlük az országban, úgyhogy ha látsz ilyet, tudd, hogy ez kuriózum, és menj is be). :) Szóval a Balaton északi partján, a Tihanyi Apátság temploma alatt van egy templom. Ez sztenderd, szinte mindenki ismeri, legalábbis, ha Tihanyban járt már. Aztán Felsőörsön is van egy román korabeli "falusi" templomunk, no ezt már kevesebben ismerik, pedig megagiga nagy (ahhoz képest, hogy román korabeli), és még szép is, testes is, gondozott is, belül már csillivilli barokk, szóval van ez is. No és harmadik, a hévízi Egregyi templom.. mini, minimál, csodatájba helyezett, a magyar falusi kistemplomok legszebbike. Ha Hévízen jársz, és a gyógyfürdőzés után egy koraesti borozásra vágysz a hévízi borospincéknél, sétálj el idáig.

A Balcsitól kb. 10 km-nyi távolságra is található (a Balcsihoz viszonyítva) egy mini tó. És hogy miért érdemes Magyarország tengerétől 10 km-nyire eltávolodni..? Ez a kicsi tó (ami egyébként nem olyan kicsi, 4.44 hektár, és amit még egy 50 hektáros területű erdő is körülvesz) Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava.

Ha Hévízre jössz, és soha nem gondoltad volna, hogy gyerekkorod után még lesz rajtad úszógumi, akkor tévedtél. A Hévízi-tó hőfoka nyáron 33-35 Celsius fok, ezért inkább lebegj az úszógumival és áztasd magad a vízben, mintsem letolj egy gyorsúszó sprintet az egyik faháztól a másikig.

A Hévizi-tó nem egy csatornán keresztül odafolyatott gyógyvíz gyűjtőhelye, a Hévízi-tó vize ott, a helyszínen tör fel, azon a ponton, ahol a legmélyebb a tó vize, egészen pontosan 35 méteres (mamma mia). A tóba olyan nagy mennyiségben tör be a gyógyvíz, hogy gyakorlatilag 3 nap alatt kicserélődik a tó teljes vízkészlete. (Számokkal érzékeltetve a tó vízhozama 450 liter/másodperc.)

A tó egyébként a Festetics családé volt (mint egész Keszthely), ők kezdtek el szöszmötölni körülötte, szóval Festetics György nevéhez fűződik a fürdőhely kiépítése.

Magyarország harmadik legnagyobb kastélyában, a keszthelyi Festetics-kastélyban nem csak egy csodálatos, teljes oldalszárnyat kitöltő könyvtár, hanem egy két szinten kialakított titok kápolna is található, beviszünk Titeket a kastélyba, és megmutatjuk mindkettőt. Meg a 101 szobából párat. A könyvtár egyébként Magyarország egyetlen épségben megmaradt kastély-könyvtára (elfalazták, amikor jött a front), melybe 200 éven keresztül gyűjtötték a könyveket Festeticsék, akik kiemelten fontosnak tartották a kultúrát. Erről bővebben itt olvashatsz, miközben megtekintheted a kastélyt kívülről is. A magyarországi kastélyok közül a Festetics-kastély belső tere őrzi talán leginkább azt a hangulatot, amiben az ember gondolkodás nélkül évszázadokat lép vissza, és néha a ruhájára néz, de csak azért, hogy tudja, itt él, miközben ott, a múltban sétál.

Még esőben is gyönyörű kilátás nyílik egy piciny, mindössze két utcányi (Kossuth utca és Petőfi utca) balatonfelvidéki falucskára, Kallósdra, a hozzá tartozó domboldalról. A domboldalon a lent látható rotunda található, mely nem más, mint egy 1300-ban építtetett kör alakú templom, ami épített örökség, hovatovább: műemlék.

A kallósdi emberek bizalmától pedig elaléltunk. A több mint 700 éves műemlék kapujára az alábbi infó van kifüggesztve: „Kedves érdeklődő! A kerektemplom kulcsa keddtől szombatig az élelmiszerboltban, amúgy Vincze Lajosnál, a Kossuth Lajos utca 20. szám alatt található.”

Érted. Magadhoz veheted a kulcsot (hiszik, hogy nem viszed el), bemehetsz (hiszik, hogy nem teszel kárt), visszaviheted a kulcsot (hiszik, hogy visszaviszed). Minden a lelkiismeretedre van bízva. Minden rád van bízva. Elképesztő. Ilyet még! Sokat!

Végül pedig, de nem utolsósorban megemlítjük a Nyugat-Balaton gyöngyszemét, a Kis-Balatont, melynek egy külön rovatot is szenteltünk, melyet itt találsz. Ne hagyd ki ezt sem..! Kukkats be Fekete István, Tüskevár című regényének helyszínére is.

bottom of page