top of page
Keresés

EGY FORRÓ KÁVÉ A MÍNUSZOKBAN..?

Frissítve: 2021. nov. 20.


Január van, és ahogy lenni szokott: hideg is. Úgyhogy ilyenkor mi sem jobb, mint egy forró nedű, pl., kávé, bjutti, századelős környezetben, baráti csicseripartival egybekötve. Ezen téli feelingre ráülve kinyitjuk pár századelős kávézó bejárati ajtaját, mesékkel, történelemmel, vizualitással.

Itt van például a "Világ legcsodálatosabb kávéháza" címmel büszkélkedő New York kávéház. Tudtad, hogy a kávéház karzatán engedte el a fantáziáját Molnár Ferenc, és röpke három hét alatt meg is írta itt a Pál utcai fiúkat..? (Beájulós a hely, mondjuk előre..)

Aztán tudtad-e, hogy a másik (mert az egyik a New York volt) Nyugatos kult-hely a Centrál kávéház volt..? Ott tolták napi szinten az okosságokat, a feketéket (hogy bírták zsével..?!) pl. Ady, Babits, Kosztolányi, Illyés Gyula, vagy éppen Karinthy, aki itt írta meg az Utazás a koponyám körül című regényét.

És akkor élt Gerbeaud Emil is, aki maximalista figura lévén nem csak a manna-anyag (a macskanyelv és a zserbó is az ő nevéhez fűződik) minőségi elkészítésére ment rá, hanem a belsőépítészet vonatkozásában is a legminőségibb munkát várta el, sőt: nem volt rest, egyenesen a Párizsi Világkiállításról hazahozott egy Gustave Moreau festményt, mely a Gerbeaud kávéház Vörös Szalonjában ma is látható.

Aztán a Párisi Nagyáruház Lotz-terme, hát ott is ámultunk.. (Egyébként a New York kávéházban is van Lotz-freskó, meg a Keleti-pályaudvarnak is van egy Lotz-terme, és még az Operában is találkozhatunk Lotz-freskóval, most így hirtelen..)

No, szóval Párisi Nagyáruház, és a Lotz-terme, íme:

Nem utolsósorban pedig ha úgy érzed, ülj be ide a mór világba egy arábia kávéra, aztán a mozivászon elé, vagy fordítva. Tudtad, hogy 1899-ben ebben az épületben vetítettek először mozgófilmet Magyarországon..? És, hogy az Uránia Filmszínház eredetileg kán-kánt járó táncoslányokkal megtűzdelt mulatónak épült..? És hogy ez az épület mind a mai napig Budapest egyik legmeghatározóbb mór stílusú épülete..?

bottom of page