Keresés

GYERTEK LESELKEDNI!


Kukucskálni. Bepillantani. Bekandikálni. Ugye-ugye milyen jó is titkos helyeket felfedezni..? Mi imádjuk. És nem kell szégyenkeznünk – rengeteg titkos helyre belestünk, beleshettünk. Sőt! Fotózunk, hogy ti is beleshessetek. Részesei legyetek a titoknak. Az épített örökség apró (vagy éppen nagy) elzárt kincseinek. A századok lenyomatának. Mert felfedezni jó..!

Felfedezni jó egy belső udvarba pottyantott zsinagógát. Vagy éppen kettőt. Hármat.

Kezdjük a Frankellel. A Frankel Zsinagógával, amit tuti te is százszor kiszúrtál már. Hogy vajon mi ez. És miért pont ott. Hát ezért. Gyere! Nézz, olvass, leselkedj.

Folytassuk a másodikkal. A Dessewffy utcaival. Na ez az, ami konkrétan egy kulcslyukon bekukucskálás alkalmával fedeződött fel. (Mondjuk: kukucskálj, ahol csak tudsz. Kincsekre lelhetsz.)

Tovább is van… A Kazinczy utca.. Becenevén Kazi. Na, az is soksoksok titkot rejt. Az éjszakai élet – persze. De mi van ennek az épületnek az udvarán, ami elé a kocsmázós bicajodat lakatolod?! Tudod-e? Például egy 3 szintes rituális fürdő. Igen, MIKVE. Lesd meg. Mi 80 éves port vertünk fel lépteinkkel. Itt aztán minden 1930-as. Történelmi utazás, egy épített örökségben. Elképesztő.

És mi van még a Kaziban..? A harmadik zsinagóga, ami a belső terében a magyar szecesszió formáit, azok közül is a tulipán motívumot viseli magán. Padon, falon, sőt, üvegablakon, Róth Miksa félén. Zseniális. Lenyűgöző. Csoda, csoda, csoda. Magával ragad, és nem enged. Felkészültél?

Van a tarsolyunkban lakóházba rejtett unitárius templom is. Ha nyitva van az aranykapu, bújjatok rajta, osonjatok fel a második emeletre, és kukucskáljatok. Kulcslyukon.

Mutatunk két pompát, két pusztuló értéket is.