top of page
Keresés

GYERTEK LESELKEDNI!

Frissítve: 2021. nov. 20.


Kukucskálni. Bepillantani. Bekandikálni. Ugye-ugye milyen jó is titkos helyeket felfedezni..? Mi imádjuk. És nem kell szégyenkeznünk – rengeteg titkos helyre belestünk, beleshettünk. Sőt! Fotózunk, hogy ti is beleshessetek. Részesei legyetek a titoknak. Az épített örökség apró (vagy éppen nagy) elzárt kincseinek. A századok lenyomatának. Mert felfedezni jó..!

Felfedezni jó egy belső udvarba pottyantott zsinagógát. Vagy éppen kettőt. Hármat.

Kezdjük a Frankellel. A Frankel Zsinagógával, amit tuti te is százszor kiszúrtál már. Hogy vajon mi ez. És miért pont ott. Hát ezért. Gyere! Nézz, olvass, leselkedj.

Folytassuk a másodikkal. A Dessewffy utcaival. Na ez az, ami konkrétan egy kulcslyukon bekukucskálás alkalmával fedeződött fel. (Mondjuk: kukucskálj, ahol csak tudsz. Kincsekre lelhetsz.)

Tovább is van… A Kazinczy utca.. Becenevén Kazi. Na, az is soksoksok titkot rejt. Az éjszakai élet – persze. De mi van ennek az épületnek az udvarán, ami elé a kocsmázós bicajodat lakatolod?! Tudod-e? Például egy 3 szintes rituális fürdő. Igen, MIKVE. Lesd meg. Mi 80 éves port vertünk fel lépteinkkel. Itt aztán minden 1930-as. Történelmi utazás, egy épített örökségben. Elképesztő.

És mi van még a Kaziban..? A harmadik zsinagóga, ami a belső terében a magyar szecesszió formáit, azok közül is a tulipán motívumot viseli magán. Padon, falon, sőt, üvegablakon, Róth Miksa félén. Zseniális. Lenyűgöző. Csoda, csoda, csoda. Magával ragad, és nem enged. Felkészültél?

Van a tarsolyunkban lakóházba rejtett unitárius templom is. Ha nyitva van az aranykapu, bújjatok rajta, osonjatok fel a második emeletre, és kukucskáljatok. Kulcslyukon.

Mutatunk két pompát, két pusztuló értéket is.

Az egyiket Budafokon:

A másikat Erdélyben. Bemásztunk. Ide. Be! És valami csoda tárult elénk itt is. Feledhetetlen. Pókhálók és málló festékek. Színek. Részletek. Egykori élettér. Kataszrofális állapot. Mélyen rejtőző gyönyörűség. Mindez Szovátán. Áááá!

És akkor a vége felé egy kert. Hogy mi ebben a nagy szám..? Haha. Például az, hogy a Tihanyi Bencés Apátságé. Igen, igen, van neki belső kertje. Hogy hol? Azt is eláruljuk. És hogy mi van benne? Csupa izgalom. Csupa szépség. Csupa misztikum. Meg persze történelem. Jöhet? Meglesnéd? Hajrá!

Sok így egyszerre? Akkor rezetelj! Ha egy kis titokra, napi pörgésből való kilépésre van szükséged, gyere vissza. Újra és újra.

És ne feledd, előtted is nyitva áll mindez. Vagyis zárva. De van lehetőséged belesni. Kilesni. Meglesni. Nézz be a kulcslyukakon. A kapu felett. Az ajtó alatt. A réseken. A lécek között. Ma, munka után hazafelé..? Nézz! Nézz! Nézz! Kapcsolj ki. hagyd el a felszedett napi stresszt. 10 percre, fél órára, hidd el, megéri.

#építettörökség #rejtettértékek #errearra #ERREARRAfotósajánló

bottom of page