top of page

KOLODKO "FÜLESÉNEK" ZENEI KIRÁNDULÁSA

Kolodko a „füles” elnevezésű miniszobrát a rajongók lelkes táborának az eddigiektől teljesen eltérő vizuális tartalommal (rövidfilmmel) vezette fel. A kisfilmje hosszabb, több helyszínt érintő, és most nem csak az a kisfilmkének az izgalma, hogy hova fogja elhelyezni a következő miniszobrát Kolodko, hanem az is, hogy miért ejt több helyszínt útba, és mit akar üzenni a kisfilmben felcsendülő zenékkel..

Kolodko a „füles” történetét a Nyugati Pályaudvarnál kezdi, kezében zsinórokkal, egy bakelit lejátszóval, és a magyar rockzene egyik legnagyobb hatású együttesének, az LGT-nek (összekötés: Nyugati Pályaudvar – Lokomotív GT) egyik bakelit kislemezével, az „Első magyar óriás kislemez” cíművel. Innen siet tova, és ejti útba a VII. kerületi Akácfa utca Kispipa vendéglőjét (a vendéglő falán található Kolodko egyik miniszobra, mely Seress Rezsőt, a világhírűvé vált Szomorú vasárnap dalszerzőjét ábrázolja), majd tér be Kolodko abba a házba, ahol Seress Rezső az utolsó éveit töltötte, és amely ház második emeleti lakásából a hátsó udvari traktusba vetette le magát a dalszerző 1968-ban. A házban Kolodko már babrál a „füles” bronzszobor hungarocell alapjaival.

Kolodko ezt követően egy kacifántos ugrással Budapest és a Velencei-tó közötti Martonvásáron köt ki, a Brunszvik-kastély kertjében, Beethoven lemezt helyezve a lemezjátszóra, majd kapunk egy közelit a leendő „fülesről” is. Beethoven úgy kapcsolódik a Brunszvik-kastélyhoz, hogy ő tanította zongorázni a Brunszvik lányokat: Terézt és Jozefint. Beethoven Teréznek ajánlotta az Opus 78-as, Fisz-dúr szonátáját, Jozefinbe elmondások alapján szerelmes volt, 14 szerelmes levelet, és egy An die Hoffnung (Op. 32) (A reményhez) -  című dalt írt neki. (A Brunszvik-kastély kertjének kis szigetén mind a mai napig nyaranként Beethoven-esteket rendeznek, Beethoven alkotásokat szólaltatnak meg itt a Nemzeti Filharmonikusok.)

Huszárvágással visszatérünk Budapestre, a belvárosi Liszt Ferenc térre (Kolodko megalkotta Liszt Ferenc miniszobrát is, a repterünk bejáratánál találkozhatsz vele) egy Liszt Ferenc komolyzenei bakelit lemezzel. Készül közben a „füles” negatívja: a hungarocellre agyagbevonat kerül. A következő képkockasorozattal Kolodko a budai várnegyed budavári palotájának csodálatos esti fényei közé kalauzol minket, a „füles” negatívja már majdnem kész. Mi még nem jöttünk rá a helyszín és a zene jelentőségére, viszont egy ERRE-ARRA fotós ajánló kedvelőnk jelezte, hogy véleménye szerint a budavári palota talán a törökök miatt van a művész háta mögött, mert Mozart Török-indulóját halljuk a Kolodko kisfilmben.

A következő helyszín és zenei feladvány megfejtése a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdal a Queen (Freddie Mercury) előadásában. A Queen 1986-ban járt Magyarországon, akkor adták elő ezt a dalt a budapesti koncertjükön. Ekkor a Queen tagjai az Erzsébet-híd és a Lánchíd közötti Marriott Hotelben szálltak meg.

Az utolsó állomás pedig a Művészetek Palotája, ahol kint hagyja Kolodko a teljesen elkészült „fülest” (amiből zene szól, 15 féle, többek között Beethoven C-dúr zongoraversenye, Richard Strauss Négy utolsó éneke, de hallhatunk népzenét, jazz zenét is) és laza egyszerűséggel besétál a MÜPA Bartók Béla nemzeti hangversenytermébe.

Kolodkonak vannak gerilla szobrai (például a Nagy ho-ho-ho horgász Főkukaca, a Rubik-kocka, a Szomorú tank, és vannak már megbízásra készült szobrai, ilyen például a már fent említett Liszt Ferenc szobor, a Búvár, a Tizennégy karátos autó. Feltételezzük, a „füles” is megbízásra készült, vélhetően a MÜPA felkérésére.

Kolodko „füles” miniszobrának helyszíne: Budapest, IX. Komor Marcell u. 1., a Művészetek Palotája (MÜPA) főbejárata előtt.

Kolodko "fülese" a Művészetek Palotájánál

Kolodko "fülese" a Művészetek Palotájánál

Kolodko "fülese" a Művészetek Palotájánál

Kolodko "fülese" a Művészetek Palotájánál

Kolodko "fülese" a Művészetek Palotájánál

Kolodko "fülese" a Művészetek Palotájánál

Kolodko "fülese" a Művészetek Palotájánál

Kolodko "fülese" a Művészetek Palotájánál

Kolodko "fülese" a Művészetek Palotájánál

Művészetek Palotája (MÜPA)

Kolodko "fülese" a Művészetek Palotájánál

Művészetek Palotája (MÜPA) - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme bejárata

Kolodko "fülese" a Művészetek Palotájánál

Művészetek Palotája (MÜPA) - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme

bottom of page