HA A VÁRBAZÁRON KERESZTÜL SÉTÁLSZ FEL A VÁRBA, CSODÁS KÉPZŐMŰVÉSZETI ALKOTÁSOKKAL TALÁLKOZHATSZ ÚTKÖZBEN. ÉS A PANORÁMA..

Ha például hétvégén sétálunk épp a Lánchíd és az Erzsébet híd között a budai oldalon, és eszünkbe jut egy spontán gondolat (mert miért ne), miszerint menjünk fel a Budai Várba, megtehetjük, pl. Ybl Miklós által tervezett neoreneszánsz stílusú épületegyüttesen keresztül, hisz a Várbazár hosszú, behajlított karjaival (szerpentinszerű feljáróival) hívogat minket.

Az 1875 és 1883 között épült Várbazáron felfelé haladva végig képzőművészeti alkotásokkal találkozhatunk, nem utolsósorban pedig egy csodálatos budapesti anzix tárul elénk már a kezdőképen látható, Zsolnay berakásokkal tűzdelt erkélyről is. Milyen csoda-csudák vannak még itt.. Várbazár bejáratánál található két oroszlánt pl. Ybl Miklós kedvenc szobrásza készítette. Aztán ugyanitt beleütközünk egy szökőkútba a híres Zsolnay-gyár csempéivel. A Várbazár főépületén található, a pesti oldal Vigadó komolyzenei koncertjére vágyakozó 4 női alak nem is baj, hogy nem tud átmenni, mert itt csodaszépek -meg szobrok amúgy is-. Aztán a Than Mór is dolgozott a Várbazáron (a portréja megtalálható a fő épületrész erkélykijáratának üvegén), aki együtt alkotta meg Lotz Károllyal a Keleti-pályaudvar Lotz termét, és az Operaház előcsarnokát.

Ha tudsz, kukkatsd be az egyik oldalépületben található Erzsébet-lépcsőhöz is (Sissi-lépcső), merthogy hasonlóan az Operaház kialakításához (ott is volt külön lépcsője Sissinek és Ferenc Józsefnek), itt is külön lépcső dukált a nekik.

  

Ámulj te is a századelőn felhúzott csodálatos, behajlított karú, magamutogató Várbazár szépségén. Nézz, és menj felfelé. Nem bánod meg.