top of page

HA A VÁRBAZÁRON KERESZTÜL SÉTÁLSZ FEL A VÁRBA, CSODÁS KÉPZŐMŰVÉSZETI ALKOTÁSOKKAL TALÁLKOZHATSZ ÚTKÖZBEN. ÉS A PANORÁMA..

Ha például hétvégén sétálunk épp a Lánchíd és az Erzsébet híd között a budai oldalon, és eszünkbe jut egy spontán gondolat (mert miért ne), miszerint menjünk fel a Budai Várba, megtehetjük, pl. Ybl Miklós által tervezett neoreneszánsz stílusú épületegyüttesen keresztül, hisz a Várbazár hosszú, behajlított karjaival (szerpentinszerű feljáróival) hívogat minket.

Az 1875 és 1883 között épült Várbazáron felfelé haladva végig képzőművészeti alkotásokkal találkozhatunk, nem utolsósorban pedig egy csodálatos budapesti anzix tárul elénk már a kezdőképen látható, Zsolnay berakásokkal tűzdelt erkélyről is. Milyen csoda-csudák vannak még itt.. Várbazár bejáratánál található két oroszlánt pl. Ybl Miklós kedvenc szobrásza készítette. Aztán ugyanitt beleütközünk egy szökőkútba a híres Zsolnay-gyár csempéivel. A Várbazár főépületén található, a pesti oldal Vigadó komolyzenei koncertjére vágyakozó 4 női alak nem is baj, hogy nem tud átmenni, mert itt csodaszépek -meg szobrok amúgy is-. Aztán a Than Mór is dolgozott a Várbazáron (a portréja megtalálható a fő épületrész erkélykijáratának üvegén), aki együtt alkotta meg Lotz Károllyal a Keleti-pályaudvar Lotz termét, és az Operaház előcsarnokát.

Ha tudsz, kukkatsd be az egyik oldalépületben található Erzsébet-lépcsőhöz is (Sissi-lépcső), merthogy hasonlóan az Operaház kialakításához (ott is volt külön lépcsője Sissinek és Ferenc Józsefnek), itt is külön lépcső dukált a nekik.

  

Ámulj te is a századelőn felhúzott csodálatos, behajlított karú, magamutogató Várbazár szépségén. Nézz, és menj felfelé. Nem bánod meg.

Várbazár

Zsolnay Majolika csempe a fő épületrész erkélye fölött.

Várbazár

A budai rakpartról a Budai Vár felé haladva a Várbazár számos pontján műremekekbe ütközünk. Elsőként a Zsolnay kútba.

Várbazár

Zsolnay stukkók végig a Várbazár területén.

Várbazár

A Várbazár bejáratánál található két oroszlánt (ok, ez csak az egyik) Ybl Miklós kedvenc szobrásza, Fessler Leó készítette.

Várbazár

Várbazár egyik " behajlított karja".

Várbazár
Várbazár

Huszár Adolf szobrászkodta a „főépületen” található 4 női alakot (tavasz, nyár, ősz, tél). Ok, most csak kettőt látunk.

Várbazár
Várbazár
Várbazár

Than Mór (jobb oldali üvegfestmény) is dolgozott a Várbazárban, ő festette a pavilonok nyolc figurális falképét (Than Mór együtt alkotott egyébként Lotz Károllyal a Keleti-pályaudvar Lotz termén.) Az üvegfestmény a fő épületrészben található,

Várbazár
Várbazár
Várbazár
Várbazár

Sissi lépcső. Mert a nagyoknak külön lépcső dukált. (Ybl az Opera tervezésekor is külön császári lépcsősort tervezett Sissinek és Ferenc Józsefnek).

Várbazár
bottom of page