top of page

IDE ERDEI KISVASÚTTAL IS ELJUTHATSZ - KIRÁLYRÉT A BÖRZSÖNYBEN

Királyrétre autóval is eljuthatsz, no de valljuk be, ki hagyná ki az erdei kisvasutazást, ha éppenséggel ez is lehet opció, és itt bizony opció. Kismaroson felpattansz, és fél óra csodatájban-vonatozás után lepattansz, hogy Királyréten belevessz a királyréti tanösvény felfedezésébe. Jó hír az eltévedőknek, hogy a közel három km-es séta során eltévedni nem lehet, még úgy sem, hogy hátrahagyod a koncentrálást (honnan indultam, merre megyek), és beleveszel az épp aktuális évszak által adott színek között a két beauti-tó adta selymességbe (ok, az egyik horgász-tó, ott kevésbé selymeződsz), és a séta során rád zúduló illat-, valamint látványorgiába. Mi most az őszben mutatjuk meg Neked Királyrétet.

Ha felszállsz a kisvasútra, gondolj erre: amit látsz, azt éppenséggel déd/nagyszüleid is láthatták. Miért..? Mert bár a vasútvonal 1893-ban épült, és alapvetően nem turisztikai, nem kirándulásmotiváló célból (hanem azért, hogy gróf Franken-Siersttorpff Henrik porosz születésű földbirtokos hevesebben és olcsóbban tudja elszállíttatni a 4000 hektáros földterületéről a faanyagot), 1954-ben a személyszállítás is megindult a vonalon. Ok, volt holtpont is (az 1980-as évektől kb. húsz évig), no de 2003 óta egy újabb generáció újra vonatozhat ezen a szakaszon.

Még egy gondolat. Ha már Királyréten sétálsz, és épp elámulsz a két selymes tó közül a selymesebb tó látványától, tudd, hogy ez a tó iszonyat régi (az 1700-as években hozták létre). Először vasérckohászathoz használták vízszűrő funkcióra (igen-igen, mesterségesen létrehozott tó), aztán halastó lett, ami eliszaposodott, aztán 2010-ben okos, természetszerető emberek lobbiztak, és helyreállíttatták a tavat. Nevén nevezve: a Bajdázói tavat. Nézd, milyen szép..

Királyrét felé a kisvasúttal
Börzsöny a kisvasútról
Királyrét
Királyrét
Királyrét kisvasútjának pályája
Királyrét, Bajdázói-tó
Királyrét, Bajdázói-tó
Királyrét, Bajdázói-tó
Királyrét
Királyrét
Királyrét
Királyrét
bottom of page