TUDTAD, HOGY A VÁCRÁTÓTI ARBORÉTUM MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB BOTANIKUS KERTJE..?

Tudtad, hogy a Vácrátóti Arborétum Magyarország legnagyobb botanikus kertje..? 27 hektár. Amit alapvetően mi nem tudunk mekkora, úgyhogy megnéztük a focipálya méretét (0,714 hektár), és jó bölcsész módjára kiszámoltuk, hogy kb. 38 focipálya méretű a Vácrátóti Arborétum. Ez így azért már kézzelfoghatóbb, nem..? :)

No és mi az a botanikus kert, és a botanikus kert miért arborétum..?

Azt írják az okosok, hogy a botanikus kert az egy olyan kert, ahol összegyűjtenek sok szabadtéri és részben üvegházi növényt (van, aki a világ különböző tájáról gyűjtöget) azért, hogy bemutathassák őket. Hogy nekik ez van. Meg oktathassanak általuk. Meg kutattathassanak, és kísérleteztethessenek. A nagyok. Itt, Vácrátóton, az arborétumot például egy vácrátóti „nagy”, Vácrátót egykori birtokosa, Géczy István hozatta létre. Mert ez divat volt anno (az 1800-as évek tájékán). Hobbi mondhatni. Hobbi volt botanikus kertet létrehozni.

No és hogy is van az, hogy a botanikus kert arborétum..? Ha a botanikus kertet szakosítjuk mondjuk, akkor azt mondhatjuk, hogy a botanikus kert fás szárú növényeinek bemutatására szolgál az arborétum.  Mi most jól bemutatjuk nektek ezt a vácrátóti csodát, ezt a gyönyörűséget. Gyertek velünk őszben leledzni, színorgiába süppedni, feltöltődni. Gyertek velünk a színekbe.