A KASSAI SZENT ERZSÉBET DÓM RÁKÓCZI-KRIPTÁJA

A kassai Szent Erzsébet-dóm északi hajója alá kriptát építettek 1906-ban, és itt helyezték örök nyugalomra II. Rákóczi Ferencet. (Meg az édesanyját Zrínyi Ilonát, és a fejedelem idősebbik fiát, Rákóczi Józsefet is.)

 

A Rákóczi-kripta lejáratánál van egy festett képregény, amit azért emelünk ki, mert imádjuk az összefüggéseket, meg amúgy is. No, szóval erre festményre azért térünk ki, mert Budapest belvárosában ráleltünk egy rejtett értékre, a Parlamentet építő kőfaragó mester (Seenger Béla) házára, aki a Parlament építése közben összehaverkodott Lotz Károllyal, és megkérte, hogy fessen már a lépcsőháza mennyezetére valami szépet. Lotz be volt havazva, de azon tanítványát jelölte ki a Seenger-ház lépcsőházának freskó-készítésére, aki a kassai dóm Rákóczi-kriptája fölötti festményt is megalkotta később. Ő volt Kölber Dezső (bár be kell lássuk, egyes források Dudits Andort jelölik meg a freskó készítőjeként). 

A Rákóczi kripta lejáratánál található festett képregény bal felső sarkában II. Rákóczi Ferenc az édesanyjával, Zrínyi Ilonával látható, a mellette lévő festményen II. Rákóczi Ferenc már ifjú, a felső sor utolsó festményén Rákóczi elfogatása van megörökítve. Aztán van még olyan is, hogy a szabadsághős, Rákóczi Ferenc lóháton ül. A legalsó képregénykocka pedig II. Rákóczi Ferenc kassai temetését ábrázolja. Életút, képregényben. És kripta, koporsókkal. 

(Tudtad, hogy II. Rákóczi Ferencet Erdélyben itt, a marosvásárhelyi vártemplomban választották fejedelemmé..?)

Ha Kassa felé jársz, ne hagyd ki a Betléri-kastélyt és a krasznahorkai Andrássy mauzóleumot sem:

Kassán szállj meg pár napra, mert annyi csodás épített örökség van itt! Kedv-keltünk:) :