top of page
Keresés

A HŐSÉGBEN ÁRNYAS FÁK KÖZÉ VISZÜNK..!

Frissítve: 2021. nov. 20.


„Úgy hűti a környezetét egyetlen fa, mint két lakossági klímaberendezés” - áll a Yale Egyetem által publikált egyik tanulmányban. Nem, ez nem azt jelenti, hogy 40 fa esetében nyáron nulla fok alá csökken a hőmérséklet, mindössze annyit jelent, hogy mivel minden fa naponta több száz liter - környezetéből kivont - vizet elpárologtat („transpirál”), ennek van olyan hatása, mint két klímaberendezésnek. Mi most a városi aszfaltburkolatok és épületek hő-szigeteiből természetes klímaberendezések alá invitálunk Titeket: megmutatunk pár, kellemes sétára invitáló tanösvényt. Tudtad egyébként, hogy a növényborítással fedett területeken átlagosan 2-3 Celsius fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet..? De továbbmegyünk: extrém esetekben akár 10 Celsius fokos különbség is lehet egy belvárosi hő-sziget és egy külvárosibb zöld terület között. Most elviszünk Titeket kellemesebbnél kellemesebb, bevehetőbbnél bevehetőbb tanösvényekre. Minden helyszínen képzelj a fejed fölé fákat, képzeletben szimatold a szelet velünk, a látványt pedig, már előre látjuk: imádni fogod..


A TAKSONYI TANÖSVÉNY, AHOL SZINTE A VÍZEN JÁRSZ

Taksonynál a Kis-Dunából „kikanyarodik” egy holtágacska. Emellett a holtágacska mellett fut a 2011-ben életre hívott Taksonyi tanösvény. Ez a kb. 800 méter hosszú tanösvény imádnivaló, békakuruttyolástól nem mentes övezet, de hát ugye mit várunk egy vízparti tanösvénytől, ha nem nádast, - jelen esetben - kecskebéka kuruttyolást, vízimadár csivitelést. A tanösvény kialakítói szó szerint behúzzák a tanösvénye járókat a holtágba: ha nem lennél elég közel a természethez, fahidak, fapallók, kilátóteraszok kínálják magukat, hogy bevedd őket, a lehető legközelebb kerülj a holtág vízéhez. Ha szerencséd van, láthatsz mocsári teknőst, a madarak közül bölömbikát, szürke és törpe gémet, jégmadarat, de hattyút, vöcsköt, különböző réceféléket biztos. A tanösvény faragott fatáblákkal ellátott, sőt, a tanösvényen faragott vízimadarakkal is találkozhatsz. A tanösvény végén pedig az 1800-as években lehelyezett határkövet csodálhatod, és akár Taksonyból átlóghatsz Dunaharasztiba, vagy egy lépést lépve, Dunaharasztiba kerülve átnyúlhatsz Taksonyba. Nem csicsergünk többet, jöjjenek a fotók:



A SZIGETBECSEI TŐZIKE TANÖSVÉNY HANGULATA ELVARÁZSOL

Budapest belvárosától alig 48 kilométernyire található a szigetbecsei Tőzike-tanösvény. A helyszín felé haladva a szitu már azért is izgalmas, mert az odaút közel négyötödét egy, a Duna által körbefont szigeten utazva tesszük meg.

Szigetbecse minifalu, mindössze 1253 fő lakja a Duna által körbefont :) Csepel-szigeti települést. Nem is olyan rég (1946-ban) a falu lakosságának szinte 85%-a még német volt, de a minifalu jelenleg is nemzetiségi település, magyarok és svábok lakják. Lakott itt gyermekkorának nyári szüneteiben - nagybátyjánál - André Kertész magyar származású világhírű fotóművész is, aki így nyilatkozott itt töltött időszakáról: „Becse sem a rokonok miatt lett meghatározó, hanem mert olyan közel kerülhettem a természethez és azokhoz, akik közt ez történt velem… Később akár Franciaországban vagy New Yorkban fényképeztem tájat vagy embert, a becsei táj és a becsei emberek születtek újjá minden képen.”

No, hát lássuk André Kertész által említett szigetbecsei táj egy kis falatkáját, a közel 1 kilométer hosszú, 2007-ben felavatott Tőzike tanösvényt. A Kis-Duna szigetbecsei holtága feletti helyes kis fahídon álldogálva pillanatok alatt beszippant minket a természet. A tükörsima víz látványa, a több tucat cuki vízipók táncának vizualitása találkozik az elménkben a füleken keresztül beáramló vízimadár-kórussal. Az erdő felé haladva madár,- illetve vadles hívogat minket, az erdőben színes virágokat kereső és mocsári nádast pásztázó surlófények varázsolnak el minket, de nem is ragozzuk tovább, klikk a képekre.



ITT ÚSZÓLÁPON SÉTÁLHATSZ - SZIGETSZENTMIKLÓSI ÚSZÓLÁP TANÖSVÉNY

Miért nevezik „úszóláp” tanösvénynek 2002-ben, Szigetszentmiklóson kialakított 700 méter hosszú tanösvényt..? Azért, mert a természetvédelmi övezet nádállományának gyökérzetén sétálhatsz. Ez a sűrű gyökérzet 1,5-2 méter vastag földszerű területet képez, erre rakódnak rá a tőzegmohák, nád- és sásdarabok, van itt gyékény is, és így ez a massza (amelynek minden említett tétele gyarapodik) egy vízen lebegő, vastag, korhadó növénytakarót képez, amire még valahonnan föld is kerül. No, hát nem kell megijedni, nem lesz tengeribeteg senki, nem süllyed el senki, ha nem írjuk, min járkálsz, nem is feltételeznéd, úgyhogy gyere be a területre velünk a nagy hídon, aztán dobálj kukacot a halaknak, mereng el a vízililiom erezetén, keress szárcsát, tőkés récét, cinegét vagy cinkét, és számháborúzz a kuruttyoló békákkal: egyszerűen csak engedd el magad, és élvezd a természetközeliséget. :)



A KIS-SVÁB-HEGY, AHOL KÉT TANÖSVÉNY IS KERESZTEZI EGYMÁST..!

A Kis-Sváb-hegyi tanösvény természetvédelmi területen helyezkedik el, és érdekessége, hogy két tanösvény is található rajta. Az egyiket 2012-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alakította ki, a másikat 2017-ben az Europalánta Egyesület hozta létre. Az előbbi 750 méter, az utóbbi 1 km hosszú. A két tanösvény gyakorlatilag átfedi egymást, így két legyet is üthetsz egy csapásra.



Ha vágysz még fényekre, illatokra, vizualitásra, ITT további szépségességekbe viszünk..!

bottom of page