top of page
Keresés

BUDAPESTI IMPOZÁNS ÉPÜLETEINK 2. RÉSZ

Frissítve: 2022. jan. 7.


Hello Budapest, hello épített örökség..! Ámulj te is..! Hisz ezért csináljuk..! :)

Az őseink tudtak. A századelőn felhúztak maguknak (nem is gondolták, hogy nekünk is) csodálatos, adott esetben grandiózus, adott esetben kisebb, de mindenféleképpen magamutogató épületeket, melyekkel ízlésesen, egy arculati világ köré rendeztek, és ezzel megalkották még az útvonalaik, utcáik, köztereik formáit is (amiken egyébként mind a mai napig járunk).Ezek a piperkőc, magamutogató épületek pedig igenis tudták a rájuk adott öltözék minden egyes cizellált tülljét, kitűzőjét, fejdíszét, részletét méltón viselni. És tudják ma is. Sétálj egy megállót, nézz felfelé. Észreveszed. Menj be a kapun, az épületek belbecsét se hagyd ki..

A századelőn épített Zeneakadémia épülete valami elképesztően monumentális, és impozáns lett, és mind a mai napig tudja viselni a ráadott öltözék minden egyes cizellált tülljét (Róth Miksa üvegablakok), fejdíszét (Zsolnay eozin mázas alkotásai), kitűzőjét (aranyozott kassza), barokkos szoknyáját (hangversenyterem), és díszes gombokkal ellátott kabátját, melyen Liszt Ferenc ülőszobra is helyet kapott. Nézz felfelé, észreveszed. Aztán gyere be velünk az épületbe, és vessz el Te is a szépségében.. Nem bánod meg..! (Klikk):

Tudtad, hogy a Liszt Ferenc téren található, mindenki által ismert Zeneakadémia előtt volt egy másik is..? Az Andrássy úton. Ez a Régi Zeneakadémia. Ha felmész az első emeletre (mert még ma is feltudsz), belépsz Liszt Ferenc lakásába (mert még ma is betudsz), az egyik lakásajtón (ha nem a folyosón át haladsz) keresztül bejutsz a Régi Zeneakadémia koncerttermébe. Itt, az Andrássy úti épületben tanított Liszt vagy 40 évig, egészen az „új Zeneakadémia” megépítéséig.

Gyere velünk a nőcsábász, Liszt Ferenc intim szférájába, majd kukkants be a Régi Zeneakadémia hangversenytermébe is..! (Klikk:)

Mi volt ennek a csodálatos épített örökségünknek, a Magyar Tudományos Akadémia létrejöttének hátterében..? Igen-igen, tudjuk, "Széchenyi felajánlotta birtokainak egy évi jövedelmét..!" No de mi volt még az ok..?! Tán csak nem a szereleeeem...?! Deee..! Gyere be velünk ebbe a csodás épületbe, és tudj meg többet Széchenyi István gróf és gróf Zichyné szerelméről is..! (Klikk:)

bottom of page