Keresés

KIS-BALATON. TÜSKEVÁR, TERMÉSZET, ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGEK. MÁSSZ BELE.


Kis-Balaton. Tüskevár, Téli berek, köszönjük Fekete István..!

Kis-Balaton nélkül nincs Balaton. (És tényleg.)

Kis-Balaton. Természeti és kulturális értékekben gazdag tájegység, amelynek jelentős része védettséget élvez.

Kis-Balaton, nyugalom, kirándulási lehetőségek. Akkor menj, ha nem esik az eső, úgyis fog. Vagy nem. Hallgattál már idén csöndet..? Szimatoltál szelet..? Kilépnél a stresszkapudon végre..? Gyere. Ide. Töltődj, mássz be..

Például a Kis-Balaton Diás-szigetére, Matula kunyhót nézni. Merthogy Fekete István (Tudtad, hogy Jókai Mór mellett minden idők legolvasottabb magyar írója..?) mielőtt megírta a Tüskevár című regényét, a lecsapolás előtt itt táborozott, itt figyelte a természetet. Ha meg nem itt volt, a Kis-Balaton embereit figyelte. Ha meg egyik helyen sem volt, szocializált a naqy Budapesten, ahonnan Tutajos és Bütyök is beleindult a természetbe. Ide. Indulj bele te is. Nem bánod meg.. (További fotókért klikkelj az alábbi képre.)

Van egy másik szigete is a Kis-Balatonnak, a Kányavári-sziget, ezen a csodás fahídon juthatsz oda. Itt már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei nélkül is kolbászolhatsz, és képzelődhetsz hevesen, hogy vajon hol sétáltatta és horgásztatta a Tüskevár főszereplőit, Tutajost és Bütyköt Matula bácsi. (További fotókért klikkelj az alábbi képre.)

Aztán ha a Kányavári-szigetnél jársz, ne hagyd ki a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum területét sem, hisz kb. 10 perc autóútra van egymástól a két helyszín (és még ez is a Kis-Balaton területe).

Tudtad, hogy a a magyarországi bivalyállomány majdnem kipusztult..? A rezervátum üzemeltetői 1992-ben 16 bivalytehénnel indultak neki a bivalytermelési folyamatnak, és mára már 200 fölötti a bivalyállomány szám Kápolnapusztán. Éljenek a bivalyok, az ürgék, a szamarak, a fecskefészkek (mert ezek is vannak a rezervátumban), és a nemes bivalyállomány-felkarolók. (További fotókért klikkelj az alábbi képre.)

Ha Kis-Balatonnál Vörsre mész, o