top of page
Keresés

KIS-BALATON. TÜSKEVÁR, TERMÉSZET, ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGEK. MÁSSZ BELE.

Frissítve: 2021. nov. 24.


Kis-Balaton. Tüskevár, Téli berek, köszönjük Fekete István..!

Kis-Balaton nélkül nincs Balaton. (És tényleg.)

Kis-Balaton. Természeti és kulturális értékekben gazdag tájegység, amelynek jelentős része védettséget élvez.

Kis-Balaton, nyugalom, kirándulási lehetőségek. Akkor menj, ha nem esik az eső, úgyis fog. Vagy nem. Hallgattál már idén csöndet..? Szimatoltál szelet..? Kilépnél a stresszkapudon végre..? Gyere. Ide. Töltődj, mássz be..

Például a Kis-Balaton Diás-szigetére, Matula kunyhót nézni. Merthogy Fekete István (Tudtad, hogy Jókai Mór mellett minden idők legolvasottabb magyar írója..?) mielőtt megírta a Tüskevár című regényét, a lecsapolás előtt itt táborozott, itt figyelte a természetet. Ha meg nem itt volt, a Kis-Balaton embereit figyelte. Ha meg egyik helyen sem volt, szocializált a naqy Budapesten, ahonnan Tutajos és Bütyök is beleindult a természetbe. Ide. Indulj bele te is. Nem bánod meg.. (További fotókért klikkelj az alábbi képre.)

Van egy másik szigete is a Kis-Balatonnak, a Kányavári-sziget, ezen a csodás fahídon juthatsz oda. Itt már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei nélkül is kolbászolhatsz, és képzelődhetsz hevesen, hogy vajon hol sétáltatta és horgásztatta a Tüskevár főszereplőit, Tutajost és Bütyköt Matula bácsi. (További fotókért klikkelj az alábbi képre.)

Aztán ha a Kányavári-szigetnél jársz, ne hagyd ki a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum területét sem, hisz kb. 10 perc autóútra van egymástól a két helyszín (és még ez is a Kis-Balaton területe).

Tudtad, hogy a a magyarországi bivalyállomány majdnem kipusztult..? A rezervátum üzemeltetői 1992-ben 16 bivalytehénnel indultak neki a bivalytermelési folyamatnak, és mára már 200 fölötti a bivalyállomány szám Kápolnapusztán. Éljenek a bivalyok, az ürgék, a szamarak, a fecskefészkek (mert ezek is vannak a rezervátumban), és a nemes bivalyállomány-felkarolók. (További fotókért klikkelj az alábbi képre.)

Ha Kis-Balatonnál Vörsre mész, ott is találkozhatsz autentikával. Pl. egy 280 éves lakóházzal. Parasztlakóházzal. Tájházzal. Egy néni lakta, még 1978-ban is, csak aztán kiköltöztették egy árammal és fürdőszobával rendelkező közeli házba. A parasztház körül volt néminemű mizéria: lebontsák (mint a többit), vagy megmaradjon, mint mementó (ezért egy helyi úriember lobbizott, nem keveset, sikeresen: a tájház megmaradt). Érdekes, és különleges is (építészeknek meg aztán végképp), hisz ugye a Kis-Balaton mocsaras terület volt anno, így a házak alá hosszú gerendákat fektettek (ezért hívják az ilyen típusú házakat talpas-háznak), aztán agyagot döngöltek rá, ezt követően kezdődhetett a házépítés, kalákában, hisz anno minden házat a családfő, és a barátok húztak fel anno. Te tudnál házat építeni..? (Mi sem. :-o) (További fotókért klikkelj az alábbi képre.)

A Kis-Balatonnál található a Csillagvár. Nem nagyon tudunk róla, hogy létezik, pedig ez az épített örökségünk egyedülálló a világon. A Csillagvár volt a keszthelyi Festetics-palotában élő Festetics-család férfitagjainak a vadászvára. Előtte is volt valami, törökök elleni védvonal, mondhatni. Járd körbe a csillagot erre vagy arra, majd kukkants be az épületbe, itt.

Tudtad, hogy Festeticséknek nem csak nagy-kastélyuk (keszthelyi Festetics-kastély kívülről, belülről), hanem kiskastélyuk is volt..? Bizony, a Kis-Balatonnál, egészen pontosan Fenékpusztán. A kiskastély mellett közvetlenül pedig ott volt a majorságuk. És azt tudtad, hogy innen lovagolt be a keszthelyi nagy-kastélyba nap mint nap a még mai is létező "Fenyves allén" a majorság vezetője, aki Petőfi szerelmének, Szendrey Júliának az apukája volt..? És azt tudtad, hogy itt született a "Fenyves allé" tövében Szendrey Júlia..? :) (Az említett témák sorrendben -klikk-: Festeticsék kiskastélya; majorsága; Fenyves-allé; és Petőfi szerelmének, Szendrey Júliának szülőháza.)


A Kis-Balatonnál, egészen pontosan Fenékpusztán, a Festeticsék kiskastélya mellett római romok között is sétálhatsz, szabadon.. Hogy képzeljük el ezt az egész területet, vagy hogy született mindez, vagy egyáltalán..? Itt olvashatsz róla.

(További fotókért klikk a képre.)

bottom of page