TUDTAD, HOGY FESTETICSÉKNEK NEM CSAK NAGY, HANEM KISKASTÉLYUK IS VOLT..? - FENÉKPUSZTÁN JÁRTUNK

Ha a balatonszentgyörgyi Csillagvártól elindulunk Keszthely felé (a Csillagvár volt a keszthelyi Festetics-palotában élő Festetics-család férfitagjainak a vadászvára), ne hagyjuk ki Fenékpusztát (meg az oldal alján található összes látnivalót sem:) ), mert ott is van Festetics pötty, oda festették például a kiskastélyukat (mert az is volt) Festeticsék, és a majorságuk épületét. Itt volt a gazdaságuk, innen lovagolt be Keszthelyre, a Festetics-palotába a gazdatiszt riportolni (ma ügyvezetőnek mondjuk őket) a még ma is létező „Fenyves-allén”.

(Tudtad, hogy ilyen Festetics-gazdatiszt volt pl. Petőfi Sándor feleségének, Szendrey Júliának az apukája..? És, hogy Szendrey Júlia itt, a Festeticsék területén, a „Fenyves-allén” található gazdatiszti házban született..? )

No, hát a Festetics-kiskastély és a majorsági épület brutál állapotban van. Összefutottunk a terület gondnokával, aki elmondta, hogy ők sem mennek be, mert életveszélyes az épület. Kilopták a tartógerendákat, és eltüzelték őket. Úgyhogy most csak kívülről fantáziálunk: elképzeljük ide a kiskastélyba a táncmulatságokra alkalmas fogadószalont, és az épület mögé sok-sok lovat, hisz a Festeticsék majorsága a magyar lótenyésztés fellegvára volt az 1800-as évek elején.