top of page

NAGYKŐRÖS ARANY JÁNOS AURÁVAL ÉS AZ 1600-AS ÉVEKIG VISSZANYÚLÓ VÁSÁROS MÚLTTAL..

NAGYKŐRÖS AZ ALFÖLD KÖZEPE, SZÍVE, MINDÖSSZE EGY ÓRÁNYI AUTÓÚTRA BUDAPESTTŐL..!

AZ ALFÖLD SZÍVE, NAGYKŐRÖS.

ARANY JÁNOS NYOMÁBAN

Nagykőrös. Az alföld közepe, szíve, Budapesttől mindössze egyórányi autóútra, alig 100 km-re, két teljesen eltérő, kiemelkedő történelmi értékkel: Arany János aurával, és egészen az 1600-as évekig visszanyúló vásározói múlttal.

Mi fog történni most..?

Elsőként belépünk Arany János még ma is érzékelhető nagykőrösi aurájába (a város egyébként az elmúlt közel 130 évben nem keveset tett azért, hogy az Arany János brand fennmaradhasson). Szóval ebben a részben a csodálatosan felújított, rendezett, tiszta, levegős, emberközeli léptékű belvárosban Nagykőrös épített örökségét megbámulva (a város egyébként egy halom díjat zsebelt be az utóbbi időben, pl.: Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny különdíja, Kulturált Települési Környezet Díj, Köztérmegújítási nívódíj, Kerékpárosbarát település, Hild János-díj, Magyarország Legszebb Főutcája Díj) koptatjuk cipőnk sarkát azokon az útvonalakon, ahol Arany János is tette ezt 1851 és 1860 között. Igen-igen, Arany ebben az időszakban ide költözött feleségével, és az akkor 10 éves lányával, Julisával, valamint a 7 éves Arany Lacikával, hisz meghívást kapott a helyi református gimnáziumba, tanári poziba. Ha Arany János éppen nem tanított a gimiben, akkor alkotott. Itt írta meg többek között az áltiban, vagy a középisiben nekünk már kötelezően megtanulandó Walesi bárdok-ot, a Szondi két apródját, vagy az Ágnes asszonyt. Aztán azt, hogy melyik általunk is bejárt belvárosi útvonalon pattant ki Arany János fejéből Ágnes asszony és az ő véres lepedője, vagy éppen fagyit vett-e a gyermekeinek a főtéren, miközben úgy döntött, nem ír dicsőítő verset a Magyarországra érkező Ferenc Józsefnek, hanem helyette megírja inkább az áthallásokkal teli Walesi bárdok-ot, no azt elképzelni sem tudjuk.. :)

A belvárosi kellemes séta után egyedi shopping-ra viszünk Titeket, hisz Nagykőrös városában több száz éves múltra tekint vissza a vásározás, olyannyira, hogy a település az első vásárainak megtartási jogát már a XVI. században megkapta. Igen-igen, több, mint 500 éve, és igen-igen, 1000%, hogy Arany János is megfordult itt a gyermekeivel, ahol azon felül, hogy például meg lehetett, és mind a mai napig meg lehet tudni, hogy mennyit ér egy ló, egy szarvasmarha, egy kecske, vagy akár egy csirke, ruhákat, bútorokat, fonott kosarakat, bőrműves termékeket, csecsebecséket lehetett/lehet venni, miközben lacipecsenye és frissen sült kürtős kalács illata csábítja a nézelődőket. MMM. Adjunk mi is a szemnek és a szimatunknak egy kis betevőt..

ERRE-ARRA

FOTÓS AJÁNLÓ

 

©2016- I ERRE-ARRA

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi.

A szerző viszont nem zárkózik el: tehát nyugodtan keresd, hogy az ő írásos engedélyével tudd hivatalosan leközölhetővé tenni az anyagait más site-okon, esetleg nyomtatásban. A szerzőt itt éred el: fazekas.krisztina@gmail.com

bottom of page