NAGYKŐRÖSÖN SÉTÁLUNK OTT, AHOL ARANY JÁNOS A MINDENNAPJAIT ÉLTE

Ebben az albumban belépünk Arany János még ma is érzékelhető nagykőrösi aurájába (a város egyébként az elmúlt közel 130 évben nem keveset tett azért, hogy az Arany János brand fennmaradhasson). Csodálatosan felújított, rendezett, tiszta, levegős, emberközeli léptékű belvárosban Nagykőrös épített örökségét megbámulva (a város egyébként egy halom díjat zsebelt be az utóbbi időben, pl.: Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny különdíja, Kulturált Települési Környezet Díj, Köztérmegújítási nívódíj, Kerékpárosbarát település, Hild János-díj, Magyarország Legszebb Főutcája Díj) koptatjuk cipőnk sarkát azokon az útvonalakon, ahol Arany János is tette ezt 1851 és 1860 között. Igen-igen, Arany ebben az időszakban ide költözött feleségével, és az akkor 10 éves lányával, Juliskával, valamint a 7 éves Arany Lacikával, hisz meghívást kapott a helyi református gimnáziumba, tanári poziba. Ha Arany János éppen nem tanított a gimiben, akkor alkotott. Itt írta meg többek között az áltiban, vagy a középisiben nekünk már kötelezően megtanulandó Walesi bárdok-ot, a Szondi két apródját, vagy az Ágnes asszonyt. Aztán azt, hogy melyik általunk is bejárt belvárosi útvonalon pattant ki Arany János fejéből Ágnes asszony és az ő véres lepedője, vagy éppen fagyit vett-e a gyermekeinek a főtéren, miközben úgy döntött, nem ír dicsőítő verset a Magyarországra érkező Ferenc Józsefnek, hanem helyette megírja inkább az áthallásokkal teli Walesi bárdok-ot, no azt elképzelni sem tudjuk.. :)

A belvárosi kellemes séta után (ha van kedved klikkelni), egyedi shopping-ra viszünk Titeket, hisz Nagykőrös városában több száz éves múltra tekint vissza a vásározás, olyannyira, hogy a település az első vásárainak megtartási jogát már a XVI. században megkapta. Igen-igen, több, mint 500 éve, és igen-igen, 1000%, hogy Arany János is megfordult a családjával a méltán híres nagykőrösi vásárok egyikén-másikán.

Ha Nagykőrösön jársz, és pont április vagy szeptember végén, ki ne hagyd a 20.000 környékbelit is megmozgató nagykőrösi vásárt:

PICT0124.JPG

További vásári, piaci autentikáink:

PICT0036.JPG
IMG_4904.JPG