NÉZZ FEL! GARANTÁLTAN ELVESZEL A SZÉPSÉGBEN! - A MAROSVÁSÁRHELYI KULTÚRPALOTA KÍVÜLRŐL

Az 1900-as években Marosvásárhelyen Dr. Bernády György polgármester lett (itt megkukkanthatod Dr. Bernády György szovátai rezidencia-maradványát),  kiírt egy pályázatot, a pályázatot megnyerte két budapesti műépítész, Komor Marcell valamint Jakab Dezső (ők Budapesten ebben a házban laktak), és 1911 és 1913 között megalkották a magyaros szecesszió egyik jelentős példáját, a marosvásárhelyi Kultúrpalotát. Komor és Jakab már tett-vett egyébként Marosvásárhelyen, a Kultúrpalotától 10 méterre felhúzták a gyönyörű Zsolnay-kerámiákkal díszített, szintén szecessziós Városházát, így a két épület mind a mai napig egységes képet alkot Marosvásárhely főterén. 

Csak mondjuk: ugyanúgy, mint a Városháza előtt, minima 10 percet el lehet ácsorogni a Kultúrpalota előtt is. A "Hódolat Hungáriának" című mozaik (Körösfői-Kriesch Aladár alkotta, aki Budapesten, az Operaházban is ténykedett), az ablakok alatt látható kőbe vésett nevek (pl. Blaha Lujza, Vörösmarty Mihály, Kisfaludy Sándor) a kék, fehér, bordó színezetű Zsolnay-kerámiák a tetőn (mely színek a homlokzaton is visszaköszönnek) egy merő egység, és hangulat. Állj meg. Láss. Tapasztalj. Élj.

Aztán lépj be az épület bejáratán a Róth Miksa (Róth Miksa Budapesten itt élt feleségével 33 éven keresztül) üvegmozaikok látványáért, a színházterem pink rikításáért, és a gyönyörű szecessziós folyosókért. Nem bánod meg..!

DR. BERNÁDY  GYÖRGY PUSZTULÁSRA ÍTÉLT VILLÁJA SZOVÁTÁN, AZAZ
A KULTÚRPALOTA TERVEZŐI BUDAPESTEN ITT LAKTAK:
KÖRÖSFŐI-KRIESCH ALADÁR A BUDAPESTI OPERAHÁZBAN, ÉS MAGYARORSZÁG ORSZÁGHÁZÁBAN IS TÉNYKEDETT: