top of page

KOLODKO DREHER ANTAL, A DREHER SÖRGYÁR MEGALAPÍTÓJÁNAK MINISZOBRA KŐBÁNYÁN, A DREHER SÖRGYÁR TERÜLETÉN

Kolodko cuki gerilla miniszobrai meghozták az elismerést, az utóbbi időben Kolodko már megbízásra is készítget miniszobrokat. Elhagyjuk a belvárost, Kőbányára utazunk. A Dreher sörgyár udvarán, Európa egyik legszebb sörfőző házának előterébe került ki Dreher-megrendelésre Kolodko sétapálcás, I. Dreher Antalt, a Dreher sörgyár felvirágoztató zsenijét ábrázoló miniszobra.

I., vagy idősebb Dreher Antal volt az, aki Ausztriából 1856 és 1860 között többször is a fővárosunkba látogatott, és 1862-ben megvette Kőbányai Serház Társaság serfőzdéjét. További telkeket is vásárolt a bővítéshez, de halála miatt az akkor 14 éves fiára várt (ifjabb Dreher Antal), hogy megvalósítsa elképzeléseit. Node miért látott I. Dreher Antal fantáziát Kőbányában, hisz a sörgyártáshoz elképesztő mennyiségű víz kell, azt pedig a Duna adhatja..? A sétapálcás Dreher azon felül, hogy egy már kész üzemet vásárolt, tudta, hogy Kőbányán mélyfúrással a sörfőzéshez kitűnő vizet lehet nyerni, sőt, a kőbányai sziklapince rendszer pedig ideális hely a sör érleléséhez. A sétapálcás Dreher tehát meglökte a családi szekeret, fia pedig ifjabb Dreher Antal felvirágoztatta a sörfőzést, és világhírű branddé avanzsáltatta a Dreher nevet.

Tudtad-e, hogy a legendák szerint I. Dreher Antal sétapálcája üreges volt, és amikor Németországban és Angliában tanulta a sör-mesterséget, ebbe az üreges pálcába rejtette a sörmintákat..?

És tudtad-e, hogy a Rákóczi úton mind a mai napig áll a Dreher-palota, amit a századelős területrendezések miatt (Erzsébet-híd építése miatt kiszélesítették a Rákóczi utat) közvetlenül a felépítése után 5 méterrel beljebb kellett tolni..? Sőt, tudd azt is, hogy ifjabb Dreher Antal 1897-ben gondolt egyet, és megvette a martonvásári Brunszvik-kastélyt, melyet 1945-ig birtokolt is..

Helyszín: Budapest, X., Jászberényi út 11., Dreher Sörgyár területén.

Kolodko Dreher Antal miniszobra
Kolodko Dreher Antal miniszobra
Kolodko Dreher Antal miniszobra
Kolodko Dreher Antal miniszobra
Kolodko Dreher Antal miniszobra
bottom of page