top of page

KASSA EGY CSODA! SÉTÁLJ EGYET A BELVÁROSÁBAN!

Kassa egy csoda. Nem tudsz úgy sétálni, hogy 10 méterenként bele ne ütközz egy-egy épített örökségbe. Kassán számolj azzal, hogy tutti nem fogsz a lábad elé nézni. Csak felfelé nézel majd, tátott szájjal. (OK, nekünk a szánkba csöpögött az őszi eső, viszont láttuk mindennek az előnyös oldalát: az épületeket a vendéglátóipar egységek ernyői, és elénk ugráló turisták nélkül tudtuk megfotózni.)

És most megmutatjuk miért vagyunk úgy oda. Képaláírásokkal.

A napot képzeljétek Kassa fölé. Nem nehéz. Ez a város alapvetően ragyog.

Kassa belvárosa

Kassa főterén, a történelmi központban áll a Szent Erzsébet dóm. A leg leg leg. A gótikus építészet legfrenetikusabbika. Szlovákia leghatalmasabb alapterületű temploma. A nyugati típusú székesegyházak legkeletebben fekvő székesegyháza.

Kassa belvárosa

Kassa főterén, a történelmi központban áll a Szent Erzsébet dóm. A leg leg leg. A gótikus építészet legfrenetikusabbika. Szlovákia leghatalmasabb alapterületű temploma. A nyugati típusú székesegyházak legkeletebben fekvő székesegyháza. Nézd a tornyát. Csodálatos.

Kassa belvárosa

Kassa főterén, a történelmi központban áll a Szent Erzsébet dóm. A leg leg leg. A gótikus építészet legfrenetikusabbika. Szlovákia leghatalmasabb alapterületű temploma. A nyugati típusú székesegyházak legkeletebben fekvő székesegyháza. Menj be. Megéri.

Kassa belvárosa

Kassa főterén, a történelmi központban áll a Szent Erzsébet dóm. A leg leg leg. A gótikus építészet legfrenetikusabbika. Szlovákia leghatalmasabb alapterületű temploma. A nyugati típusú székesegyházak legkeletebben fekvő székesegyháza. Ez pedig a dóm alagsorában lévő Rákóczi-kripta. Nézd meg ezt is. Ha már itt jársz..

Kassa belvárosa

Ha itt, a Fő térről nyíló egyik kapun átjössz, jó irányba haladsz Márai Sándor szülőháza felé.

Kassa belvárosa

Márai szülőháza felé megyünk, csak megakadt a szemünk ezen a halottasházon. (Ami egyébként nem egyedi, Londonban jópár ilyen design-t láttunk. És nem halottasház. Csak viccelünk.)

Kassa belvárosa

A Fő téren található Szent Erzsébet dómtól nem messze, egy kis utcában, az egykori Szegfű utca 6. alatt áll Márai Sándor szülőháza.

Kassa belvárosa

Ha elmész Márai Sándor szülőházához, menj tovább az utcában, és az utca végén rálelsz Máraira. Szobor formájában. De meghűlsz így is, garantáljuk.

Kassa belvárosa

Van Kassának magyar nyelvű színháza, a Thália. És az épületén van dombormű is. Márai "A kassai polgárok" regényének részleteit ábrázoló dombormű.

Kassa belvárosa

A kassai magyar nyelvű színház homlokzatán látható Márai "A kassai polgárok" regényének részleteit ábrázoló dombormű.

Kassa belvárosa

Márai korában még ezen falak között a Megay Cukrászda működött. Azt mondják, itt ismerkedett meg Matzner Ilonával (Lolával), akivel aztán több, mint 70 éven keresztül éltek együtt. Persze Márai ki-kitekintgetett, pl. amikor Budapestre költöztek, fülig szerelmes lett Tolnay Kláriba, akinek még szerelmes verseket is írt. Tudtad..?

Kassa belvárosa

A Szent Erzsébet dóm a Malom utcából.

Kassa belvárosa

A Malom utcában vagyunk, a torony nélküli templom távolabbi oldalán látható épületének első emeletén élt a Matzner, azaz a Lola család. Állítólag innen szöktette meg Márai (menten elalélunk;)) Lolát az ablakon keresztül, kötélen.

Kassa belvárosa

A Malom utca torony nélküli templomának toronydísze. Szerintünk Zsolnay.

Kassa belvárosa

A Jakab fivérek a palotájuk építésekor bratyiztak, nem kisebb névvel, mint Schulek Frigyessel, aki a kassai dóm átépítési munkálatai során sokat járt Kassán (lévén az ő tervei alapján lett ojvá' a Szent Erzsébet dóm, mint amilyennek ma is látjuk). A Jakab tesók kapcsolatépítésének eredménye, hogy ma is láthatunk a kassai dómról eltűnt, és a Jakab palotán feltűnt, leselejtezett faragványokat. Micsoda értékmentés kérjük szépen ;), és nem is olyan rossz látvány ez a palota, valljuk be.

Kassa belvárosa

Ha eljutsz a Jakab-palotáig, és elindulsz a belváros fele, nézz be balra a Puskinova utcába. Ott látod majd ezt a lila-rózsaszín, mór, letisztult, terebélyes, egyszóval „nem tudsz nem rá nézni” esztétikumot, épített örökséget, kincset, a Puskinova utcai Zsinagógát.

Kassa belvárosa

A Szent Erzsébet dómtól nem messze álló 45 m magas harangtornyot 1628-ban azért építették, hogy a Szent Orbán-harangot ide helyezzék, hisz azt nem bírta el a dóm tornya. Alul, az árkádsoron antik, gótikus és barokk sírkövek találhatók.

Kassa belvárosa

Ez itt a cukimuki Szent Mihály kápolna, a Szent Erzsébet dómtól délre. Simán kiszúrod ezt az épített örökséget is.

Kassa belvárosa

A Fő térről kivezető árkádok egyike.

Kassa belvárosa

A Fő tér házsor részlete, jobbra egy, a Fő térről kivezető árkáddal, középen pedig azzal a kekikék színű épülettel, ahol anno Márai Sándor találkozott szerelmével, majd feleségével, Lolával.

Kassa belvárosa

Ez a Fő téren található kassai állami színház oldalról.

Kassa belvárosa

Ez a Fő téren található kassai állami színház elölről.

Kassa belvárosa

Díszes épületfelső.

Kassa belvárosa

A főtéren számos épület őrzi egykori nevezetes lakóinak emlékét, többek közt Bocskai István, Batsányi János, Kazinczy Ferenc emléktábláit is láthatjuk. A következő fotón premier plánban látható ez a ház. Itt élt Batsányi János költő és forradalmár.

Kassa belvárosa

A főtéren számos épület őrzi egykori nevezetes lakóinak emlékét, többek közt Bocskai István, Batsányi János, Kazinczy Ferenc emléktábláit is láthatjuk. Pl. ebben a házban Batsányi János költő és forradalmár élt.

Kassa belvárosa

1780-1927 között ez volt a kassai városháza.

Kassa belvárosa

Tudtad, hogy a Korinthoszi-csatorna tervezője és a Panama-csatorna társtervezője magyar volt..? És hogy Kassán született ebben a házban..? És hogy Gerster Bélának hívták..?

Kassa belvárosa

Ez a premontrei templom. 1681-ben épült, és nyers kövekből faragott a homlokzata. A kora barokk stílusú templomot eredetileg a jezsuiták építették, arra a helyre, ahol 1619-ben három jezsuita vértanút végeztek ki Bethlen Gábor erdélyi fejedelem katonái.

Kassa belvárosa

A premontrei templom tornyánál mért van Báthory felirat..? Mert Báthory Zsófia adományából építtették a templomot, 1681-ben.

Kassa belvárosa

No, ez itt a Koldus-ház. Azért, merthogy (a monda szerint) élt Kassán egy koldus, akinek sikerült annyi pénzt összekoldulnia, hogy abból mindenki meglepetésére felépítette ezt a házat.

Kassa belvárosa

Koldus-ház részlet.

Kassa belvárosa

No itt, ezeken az 1723-mas keltezésű pestis-szobor lépcsőkön nyaranként tutti ült Márai Sándor a haverjaival, sőt, még a boldoggá avatott Salkaházi Sára is, hisz megtérése előtt eléggé laza, társasági, dohányzós életet élt. Gondoltad volna róla..? Egyébként Salkaházi Sára is kassai volt, a Schalkház Hotel volt az övéké.

Kassa belvárosa

Ezt a palotát Andrássy Dénes építtette, de ennek a palotának a helyén állt Sissi szerelmének, Andrássy Gyulának egyemeletes szülőháza. Kassa. Elképesztő, ugye..? 1910-ben Ady Endre itt járt itt, kávézott és mondjuk verset írt Lédájának. Vagy Csinszkájának.

Kassa belvárosa

A barokk, díszes. Ez a templom díszes. Ez a templom barokk, ferences, és 1724-es. Kiszúrod, ezt is a Fő téren.

Kassa belvárosa

A századelő fennmaradt szecessziós szállodája, a Slavia. Kár, hogy nem tudjuk megmutatni Salkaházi Sára szüleinek hoteljét, a Schalkház Hotelt. A háború alatt megsérült ugyanis, és lebontották.

Kassa belvárosa

Ha bemész a premontrei templom oldalánál lévő utcácskába, kilyukadsz itt. Ez itt a Miklós börtön, Kassa mindmáig megmaradt legrégibb épülete, melyet XIII. és XIV. századi polgárházból alakítottak ki. Ha szereted a szado-mazót, bent is szétnézhetsz. ;)

Kassa belvárosa

Ez itt a Miklós börtön, Kassa mindmáig megmaradt legrégibb épületének oldala. Ha továbbmész, nagyon cuki kis utcácskás, földszintes házakra lelsz.

Kassa belvárosa

Ha továbbmész a Miklós börtön épületének jobb oldalán, kilyukadsz ide, a nagyon cuki kis utcácskás, földszintes házakhoz.

Kassa belvárosa

II. Rákóczi Ferencet száműzték, Törökországba, aztán a magyar országgyűlés 1904-ben gondolt egyet, és rehabilitálta a fejedelmet. Nagy csindadratta közepette Rákóczi Ferenc hamvait, és a törökországi, rodostói házában található bútorait elhozták Kassára. A bútorokat (melyeket Rákóczi készített, saját kezével) itt, a Rodostói ház másolatában megnézheted.

Kassa belvárosa

Ha bemész a premontrei templom oldalánál lévő utcácskába, kilyukadsz itt. Van Kassának katolikus, premontrei, ferences, református (és biztos más temploma is - apropó zsinagógája is van). Ez itt melyik templom..? A református. (Tündéri kis utcácska ez egyébként.)

Ha Kassa felé jársz, ne hagyd ki a Betléri-kastélyt és a krasznahorkai Andrássy mauzóleumot sem:

bottom of page