KÁROLYI-CSEKONICS PALOTA - ITT FORGATTÁK A KINCSEM CÍMŰ FILM EGY JELENETÉT..!

Miután kilobbizták a politikusaink és arisztokratáink a bécsi udvarnál, hogy legyen Nemzeti Múzeumunk, jó befektetési érzékkel elkezdték felvásárolni a környező telkeket, majd elkezdték felhúzni a palotáikat. Így lett a Nemzeti Múzeum körül többek között egy Festetics Palota (igen-igen, a keszthelyi Festetics-kastély tulajdonosáé ez a palota is), és ez, a kívülről kevésbé feltűnő, de belbecseit tekintve annál értékesebb Károlyi-Csekonics Palota is.

Node ki építtette ezt a palotát..? Csekonics Margitka apukája, Csekonics János gróf, aki országos haverságot ápolt Széchenyi István gróffal (nem mellesleg). És miért épült a palota..? Mert Csekonics Margitka kezét megkérte gróf Károlyi István, éshátugye gróféknál ez anno úgy dívott, hogy kicsike palotácskát adjanak nászajándékba.

Gróf Károlyi István országgyűlési képviselő és felesége Csekonics Margitka pillanatok alatt belakták otthonukat, sőt azt a társasági élet központjává tették: a Károlyi-Csekonics palota számos bálnak és összejövetelnek adott otthont.

Láttad a Kincsem című magyar filmet..? És megvan, ahogy Kincsem tulajdonosa Blaskovich Ernő (Nagy Ervin) egy bálban a vállára vesz egy könnyűvérű nőt, és ahogy megfordul vele, a nő feje lekoccol egy gyönyörű, apró részletességgel megmunkált fa lépcsőfeljárót..? No kéremszépen, ez a Kincsem jelenet ebben a csodálatos belső terű épületben lett leforgatva. És ami a legdurvább, ha elengedjük a fantáziánkat (és miért ne tennénk), ez a jelenet akár a valóságban is megtörténhetett, hisz Széchenyi és Csekonics papa országos haverok voltak ugye, Széchenyi a sok kreatív ötlete között született olyan is, hogy a lótenyésztést felkarolja, Kincsem pedig 6 éves volt, amikor a palota elkészült. Szóval éppenséggel miért ne lóbálhatott volna a Kincsem tulajdonosa Blaskovich Ernő női fejeket véletlenül neki a fakorlátnak..?! Még az is lehet, hogy Széchenyi is ott volt ezen az arisztokrata zsúron. :) És ajánlatot tett pl. Kincsem megvételére, két pezsgő, és egy fejlóbálás között. Ok-ok, abbahagyjuk. :)