top of page

KORA BULVÁRHŐSÉNEK: JÓKAINAK, VALAMINT JÓKAI UNOKÁJÁNAK ÉS SZERELMÉNEK, FESZTY ÁRPÁDNAK KÖZÖS OTTHONA - BAJZA UTCA

Jókai a csodaregényei mellett mivel került a címlapokra.? Először is elvett egy nála 8 évvel idősebb nőt (ami már magában sokkoló volt anno), aki nem mellesleg színésznő volt (ah), és aki bevitt a házasságba egy leánygyermeket (mamma mia), becenevén „Kisrózát”. Aztán 40 év házasság után, Laborfalvi Róza (ő volt a feleség) halála után Jókai szerelembe esett egy nála 54 évvel fiatalabb hölgybe, Nagy Bellába. Nászútjuk ideje alatt Kisróza lánya (mert időközben Kisróza is szült, Sissi szeretőjétől, Andrássy Gyula gróftól) „Benke Róza” kipaterolta Nagy Bella miatt Jókai Mórt a közös, Bajza utcai villájukból. Benke Róza férje egyébként a Feszty-körkép alkotója, Feszty Árpád. (Mennyi híresség, atyaég.) Követhető még..? A kipaterolós sztoriban az a durva egyébként, hogy Benke Rózát Jókai és Laborfalvi Róza saját gyerekükként nevelték fel, mert nem sokkal a szülés után Kisróza meghalt.

No, hát 1890-ben, a fenti „kipakolós” csindadratták előtt Jókai Mór (feleségének, Laborfalvi Rózának halála után) fogadott unokájával Benke Rózával, és a már említett Feszty Árpáddal közösen vették meg a Bajza utcai telket (ahová a velencei paloták mintájára fel is húzatták ezt a házat), hisz a 85 méterrel arrébb található Képzőművészeti Egyetem  Epreskertje nagy húzóerő volt az akkori művészek számára. Innentől kezdve vagy Fesztyék mentek Epreskertelni, vagy a Jókai-Feszty családhoz mentek szalonozni, hisz a család (amíg nem volt perpatvar) nagy társasági életet élt, ebben a házban alakult meg például az első magyar művészszalon is. Nem sokkal azután, hogy Benke Róza Jókait kipaterolta a házból, a házat  Fesztyéknek el kellett adniuk (Feszty Árpád nem tudta egyedül fenntartani).

A kipaterolás előtti romantikus időkben az emeleten Jókai élt (Bellával) és kávézgatott reggelenként a madárfüttyös Bajza utca nyugalmát magába szívva, a földszinten a friss házas szerelmespár, Benke Róza és Feszty Árpád turbékolt az öt szoba valamelyikében (vagy mindegyikében). Elképzeltétek Ti is a belterek csudacsodás polgári miliőjét..? Hogy milyen lehetett Fesztyék design igénye és világa, leginkább Jókai Mór és Laborfalvi Róza, közös balatonfüredi szerelmi fészkébe belépve látható.

Jókai-Feszty villa - Bajza utca
Jókai-Feszty villa, részlet
Jókai-Feszty villa, részlet
Jókai-Feszty villa, részlet
Jókai-Feszty villa, részlet
Jókai-Feszty villa, részlet
Jókai-Feszty villa - Bajza utca
bottom of page