top of page
Keresés

CSODATÁJAKBA FELÉPÜLŐ, ÖNMAGÁVAL ÉS A TERMÉSZETTEL HARMÓNIÁBAN LÉVŐ ERDÉLYI KIS FALVAK, ERDÉLYI EMBE

Frissítve: 2021. nov. 20.


Erdély. Nagy A város és nagy B város közötti hatalmas, magába ölelő, dunyhapuhaságú csodatájak. Süppedés, mozizás, tájbeszívás, eltárolás, nehezebb időszakokban emlékképelővevés. A "mozdulás, látás, tapasztalás, élés" tölt. Mindig..

Erdély.. Magába ölelő csodatájakba felépülő, önmagával és a természettel harmóniában leledző kis falvak.. Erdélyi emberek. Aurák, mosolyok. Az érték az ember jelleme, és nem a pénze.

A földre koradélután kaszával induló nénik és 90 fölötti bácsik, a főutcán boldogan rohangáló purdék, mosolygó tehenek, kapuk előtt beszélgető csibelányok, napsütés, vihar, búza, föld. Portrék, életek, természet.. Itt lennénk Bartók és Kodály, mezítláb a porban. A szabadságban.

Megvan az Erdő, erdő, erdő, marosszéki kerek erdő” című népdalunk..? Tutti ismered, mert kötelező volt az általános iskolában. No ebben az albumban megmutatjuk, milyen cuki faluból hozta Bartók Béla ezt a népdalt, hol kolbászolt mezítláb a porban, milyen székelykapuk mögé invitálták őt a helyiek, és egyáltalán, hogy néz ki az az erdélyi falucska, ahonnan ez a híres népdalunk származik. Csodatáj mögötti falvacskába viszünk:

Az erdélyi 700 főt számláló kis magyar falucska nem csak Bartók lábnyomairól, hanem a szalmakalap fonásról is híres. Node milyen komplex gondolatsor ötvözi a szalmakalap fonást..? A jobbágytelki lakosok úgy fogalmaznak, hogy a szalmának két szerepe van. Az egyik, hogy kenyeret készítenek a búza fejéből, a másik, hogy kalapot készítenek a búza szárából azért, hogy megóvja őket attól a napsütéstől, ami megérleli a búzát, amiből kenyeret csinálnak. Ökolábnyom érzékenyek (és nem érzékenyek), van még mit tanulnunk.

Éshogy milyen szerencsénk volt, Magdi néni meginvitált a portájára, és János bácsival közösen megmutatták, hogyan zajlik a szalmakalap-fonás.. Gyere velünk jobbágytelki autentikába:

Roadmovie-nk során pont olyan szerencsésen érkeztünk egy falucskába, hogy láthattuk a portájuk alól a vasárnap délelőtt 11 órai misére induló falubelieket, akik aztán a főúton, majd a templomdombon csoportokba rendeződve haladtak egy különös külső falfestményekkel ellátott, világon egyedülálló templomhoz. A misén teltház volt.

Libabőröztünk a kertben az élménytől, miközben fűszállal a szánkban szívtuk magunkba a flow-t.

Hogy hogy kerül egy templom falára képregény..? És hogy hogy néz ki egy ilyen templom..? Itt olvashatod/láthatod:

Míg pl. Jobbágytelkén (egy másik erdélyi autentikus falu) nem folyik át semmi, addig bizony itt átfolyik. A Nyikó patak. Olyannyira, hogy pl. 2005. augusztus 23-án egy özönvízszerű felhőszakadás következtében a patak felduzzadt, a falut 2 méter 60 cm magasságban elöntötte a víz, többen meghaltak, a túlélők a padlásokra menekültek. Hogy ezután a tomboló árvíz után hogy maradt meg ennyi székelykapu, mi se tudjuk. De itt, Nyikómalomfalván a főutca olyan volt, mintha egy székelykapu múzeumban sétáltunk volna..gyere velünk:

bottom of page