top of page
Keresés

SISSI ÉS FERENC JÓZSEF NYOMÁBAN - AUSZTRIA

Frissítve: 2021. dec. 16.


Ausztriai századelős feeling. Tudjátok, lovaskocsis, kastélyos, császáros, királyos, királynős, Sissis, Ferenc Józsefes, Osztrák-Magyar Monarchiás. Szerelmes, mézeshetes, születéses, halálos, uralkodós, szóval minden, ami ezt a rovatot belengi, Sissi, Ferenc József, és közös helyszíneik. Utazzunk Ausztriába, és képzeletben a fidres-fordros alsószoknyás, társalkodónős, egyenruhás, felsőkategóriás, századelős trendi világba. Legyünk kávéscsészék, szemekkel. Vagy lovászfiú, ostorral. Képzeljük ezt (vagy azt), mert képzelődni, és elengedni a hétköznapok búját, bánatát, az jóóóó. :)

Tudtad, hogy a schönbrunni kastélyban született Sissi szerelme Ferenc József osztrák császár és magyar király 1830-ban, és itt is halt meg (az 1441 helyiség egyikében)..? (További fotókért klikkelj az alábbi képre.)

És ha már születés, elkotyogjuk, hogy itt, ebben a kastélyban szült Sissi (de ez már Laxenburg). Négy gyermekéből kettőt: Gizellát, és a tragikus sorsú trónörököst, Rudolfot. No de itt nem csak gyermekáldások voltak kéremszépen, hanem mézeshetek is, puszedlivel, Sissivel, Ferenc Józseffel, boldogságaurával, rózsaszín, baldachinos ággyal.

(Laxenburgi feelingért klikk az alábbi képre.)

Képzelj el egy hatalmas (de tényleg) angol-parkot. Ennek a parknak a közepére egy szigetet, a szigetre egy kastélyt (ami tulajdonképpen egy lovagkort idéző vár). No ebben a kastélyparkban lovagolt Sissi rendszeresen, amikor Laxenburgban tartózkodtak. Igen-igen, Laxenburgban két kastély van, ez a régebbi.

Az van, hogy erről a csodás, barokk korabeli hatalmas templomról, mely közvetlenül Ferenc József és Sissi mézesheteinek otthont adó kastélyával szemben van, csak annyit találtunk, hogy „Az udvari templom barokk stílusú, 1693 és 1726 között épült.” Szóval tuttifix bejárt ide Ferenc József, meg Sissi, mondjuk a vasárnapi reggelijüket követő misére. Vagy kizárólag a nekik tartott misére (ha a templom udvari ugye). Elképzeltük Sissit, ahogy belép, felnéz (mert az fontos), kicsit megnyílik a szája (mert az uralkodóké is megnyílhat), és rángatja Ferenc József szerelme egyenruhájának ujját fiatalkori hévvel (merthogy 17 se volt, amikor a mézesheteiket töltötték), hogy „Néézd Jóska, milyen gyönyörű a csillááár, és az orgona, odanééézz, és a szószéék…!" Szóval ezt elképzeltük, és a héten összeszedett stresszmennyiség fuss, el is illant. Mert képzelődni jó. Kiszakít a hétköznapokból, feltölt, és gyerek leszel pár percre. Tapasztalj, töltekezz, kapcsolj ki, élj, és képzelődj te is.

(Meg gyere be velünk a templomba úgy, hogy ráklikkelsz a képre.)

Ferenc József, egykori osztrák császár és magyar király ugye szerelmes volt feleségébe, Sissibe. Sissi is szerelmes volt Ferenc Józsefbe ugye (meg gróf Andrássy Gyula miniszterelnökbe, de ez most mellékes), mindemellett egy kozmopolita, szabad nőci volt, jött-ment Európában, és inkább érdekelte a szél-szimatolás, mint a császári protokoll. (OK, abban is odatette magát, ha kellett.)

Ferenc József cukin szeretett. Kedvességgel próbálta Sissit rábírni arra, hogy többet tartózkodjon Ausztriában. Így pl. építtetett neki egy mindenféle villogástól mentes, családi hangulatú villát. A Hermészt. Bécs XIII. kerületében. A kertvárosban. Ezt méghozzá. (Klikk.)

bottom of page