TUDTAD, HOGY INNEN HURCOLTÁK EL GRÓF BATTHYÁNY LAJOS MINISZERELNÖKÖT..? KÁROLYI-PALOTA KÍVÜLRŐL ÉS BELÜLRŐL

Károlyi György, nem sokkal azelőtt, mielőtt megépíttette Ybl Miklóssal a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt, leszerződött Pollák Mihállyal, hogy alakítsa át a megöröklött belvárosi Károlyi-palotát. Ybl is  pörgött itt, belső átalakításokat végzett (pl. házi kápolna kialakítása).

Az 1800-as években járunk. Milyen történelmi események zajlottak akkor/ott a Károlyi-palotában..? Hátö, khm, pl. itt született Károlyi Mihály (Károlyi György, a tulaj egyik fia), és lakott is, többször. Itt vacsorázott utoljára 1849. január 8-án este az első felelős magyar miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos. (Merthogy Károlyi György és Batthyány Lajos feleségei testvérek voltak, és épp egy közös családi vacsorán voltak túl, amikor is az osztrákok betörtek a házba, és elvitték Batthyányt, börtönbe. Onnan meg a kivégzésére. Batthyány Lajos kivégzését Budapesten, a 13 aradi vértanú kivégzésével egyidőben, 1849. október 6-án hajtották végre.)

Aztán az 1838-as nagy pesti árvíz.. A díszteremben szállásolta el Károlyi György az otthontalanná vált pesti embereket. Lakott itt Haynau is, innen vezényelte az 1848-as szabadságharc utáni megtorlásokat, sőt, Mária Terézia is integetett csipkés zsebkendőjével a főbejárat feletti erkélyről. Ok, ez még az 1700-as évek közepén volt. De integetett. Mi pedig ezen palota-aurában kószáltunk. Gyertek velünk.

Min pörgött még Ybl?

Milyen a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély?