top of page

AZ ELSŐ GŐZMOZDONY JAVÍTÓ MŰHELY TERÜLETÉN JÁRUNK - ISTVÁNTELKI FŐMŰHELY

Engedéllyel bejutottunk az Istvántelki Főműhelybe, amely az első gőzmozdony javító műhely volt Magyarországon. Az Osztrák-Magyar Monarchia idejében épült több mint 1 km hosszú telephelyen elképesztő csodákat leltünk, egyrészt a megmaradt századelős épületek, másrészt a javítandó retro vasúti szerelvények, mozdonyok tekintetében. Több ezren dolgoztak itt egyszerre anno. Múltmixbe viszünk, sok-sok fotóval.

Az Istvántelki Főműhely területén található századelős épületek 1902 és 1905 között épültek. Van közöttük lepukkant és van felújított egység is. A terület egykori építészeti szépségét a felújított északi és a déli víztorony mutatja igazán. Az egyenként 120 köbméteres víztározóval ellátott tornyok anno a terület vízellátását biztosították. Aztán mutatunk lepukkant épületeket, épületrészleteket is. Merthogy ez is van. Jópár. Szeretnél további fotókat látni az egykor legnagyobb és legfontosabb vasúti járműjavító műhely területéről..? Klikkelj ide, vagy a képre.

Istvántelki Főműhely víztornyaa és épületei

Istvántelki Főműhely víztornya

Azt olvastuk, hogy a legendás MÁV 424-es (ez ennek az alábbi a gőzmozdonynak a neve) a magyar gőzösök királya. És, hogy a Magyar Királyi Államvasutak 1918-ban adta le a rendelést, hogy legyen MÁV 424-es, de a Magyar Királyi Állami Vas-, Acél- és Gépgyárak (MÁVAG) csak 1924-ben kezdte el gyártani a 424-es gőzmozdony sorozatot (az I. világháború közbeszólt), és 1958-ig összesen 514 darabot gyártottak belőle. Mára 19 darab 424-es maradt, ebből kettőt meg is tudunk mutatni. Ha a második fotóba klikklesz, a 424.262-es számú gőzmozdonyt láthatod, ha a vörös csillagos 424-esbe klikkelsz, no, annak nem tudjuk a számát, de annak még a mozdonyfülkéjébe is felmásztunk.

IMGM7934.JPG

Vörös csillagos 424-es

IMGM7985.JPG

424.262-es számú gőzmozdony

Auschwitz-ba tartó marhavagonokkal eddig csak filmvásznon találkoztunk. Mostanáig. Feltételezhető, hogy a felfestések a vagonon jelenbéliek, esetleg filmhez készültek (sablonkivágással, ilyen hibátlan felfestéssel anno, a háború közepén kérdéses, hogy foglalkoztak-e), de a láthatóan koros (talán éppen 1944-1945-ös születésű) marhavagon látványa ebben a köntösben kívülről és belülről (bemásztunk) is sokkoló.

A területen látható összes mozdonyra és vagonra vonatkozóan fel van tüntetve egyébként egy kiírás, miszerint: „A Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány tulajdona. Védett műszaki emlék! Megrongálása szigorúan tilos! A rongálás büntetőeljárást von maga után!”

IMGM8045.JPG

Auschwitz-i marhavagonok az Istvántelki Főműhely területén

Haladva az időben, egészen pontosan a boldog békeidőkbe, az 1960-1970-1980-as retro-korszak világába evezve már-már jön elő a nyár, a szabadság, és a Balaton-feeling (vagy éppenséggel kinek mi).

Az első retro málladozó szépséggel lehet, hogy nagyszüleink, szüleink utaztak Lengyelországba, vagy Jugoszláviába, hisz nemzetközi vonalon futó hálókocsi vagont mutatunk kívülről, majd belülről, hálófülkéstül, WC-stül, folyosóstul, urbex módra.

IMGM8119.JPG

Nemzetközi vonalon futó retro hálókocsi-vagon, urbex módra

A második retro vagon feltételezhetően egy büfékocsi lehetett. Ha nézed kívülről a kocsit, és elvonatkoztatsz az urbex (málladozó) voltától, a vagon színe - amilyenné a természet tette - mintaszerűen leköveti a Pantone színskála egymáshoz illő színrendszerét. Szép. És egyben paradox.

IMGM8059.JPG

Retro büfékocsi, urbex módra

A harmadik vagon - bár Békéscsaba felirattal rendelkezik - hegyez igazán a Balaton-feelingre. A belső tér, a WC-ben látható jellegzetes tipográfia („vízöblítés lábnyomásra”, „nem ivóvíz” - klikk a képbe) már a 80-as években született korosztályt is eléri.

IMGM8223.JPG

Másod osztályú személyvagon, urbex módra. Retro textúráért klikk a képbe.

Ez a „Z”akks tartálykocsi 1957-es, és még azt is felfedeztük rajta, hogy Győrben készült. Node mi kerülhet bele ebben az óriási tartályba..? A tartálykocsik - ahogy megtudtuk - külön betű-besorolás alatt futnak. Például ez, azaz a „Z” fősorozatú tartálykocsi különböző gázokat, folyadékokat szállíthatott anno. Az „U” fősorozatú tartálykocsik például cementet, poranyagokat, a „T” fősorozat ömlesztett árukat, terményeket szállíthat. Szóval tök nem mindegy, miben mit szállítanak.

Node milyen egy főtartályos vagon alulról..? És egy szerelőakna..? Megmutatjuk azt is:

IMGM8187.JPG

Tartálykocsi urbex módra

bottom of page