EGY BELSŐ UDVARBA POTTYANT ZSINAGÓGA - FRANKEL LEÓ ÚTI ZSINAGÓGA

Ha a Margit hídról lekanyarodva haladsz a III. kerület felé az Árpád fejedelem útján (közvetlenül a Duna mellett, tudod), biztos, hogy neked is feltűnt már a házsorokba beékelődött templomhátsó, vagy legalábbis ahhoz hasonlító valami. Ennek a hátsónak a „mellső” megnézése azonban nekünk sohasem sikerült. Kiderült, miért: azért, mert a templom mellső része, ahogy a címben is megfogalmazódott: egy belső udvarban található, így gyakorlatilag 23x is elmehetsz előtte a Frankel Leó úton, észre sem veszed. A lakóház belső udvarába az ominózus templomhoz, vagy immár nevezzük nevén, a Frankel Leó utcai zsinagógához/ba kalauzolunk most titeket.

Találkoztunk már lakóházba rejtett unitárius templommal, aztán lakóházak által átölelt evangélikus-református templommal, most következzék egy újabb rejtett érték, lássuk hogyan pottyant be egy lakóház belsejébe egy zsinagóga.

Az 1888-ban Fellner Sándor-tervezte zsinagóga gyakorlatilag körbe lett építve 1928-ban egy hatemeletes, nyitott körfolyosós bérházzal. Ez a körbeépítésesdi gondolat Jakab Dezső és Soós Aladár fejéből pattant ki, és olyannyira kedveltté vált a függőfolyosóról is a zsinagógára tekinthető hangulatos megoldás, hogy a lakóház fluktuációja gyakorlatilag minimális.

A Frankel Leó utcai zsinagóga nem kicsi. 400 férőhelyes, 21,5 x 19 méteres külső méretű (jó nagy belső udvar, ugye..?) 8 méter magas zsinagóga francia gót stílusban épült. Mi nem is ragoznánk tovább a dolgokat, az erre-arra inkább mutat, úgyhogy gyere velünk egy belső udvarba pottyant zsinagógába, és élvezkedj te is a rejtett titok láttán! 

REJTETT ÉRTÉKEINK MÉG:

Lakóház udvarába rejtett zsinagóga:

Egy kis magyar szecesszió zsinagógás kivitelben:

Romantikus-móros Rumbach zsinagóga:

Ezek a nőőők! Felemelők!

Gondolnád, hogy emögött az épület

mögött egy háromszintes mikve

(rituális fürdő) leledzik?

Indiana Jones-túra egy elhagyatott temetőben:

Egy belső udvarba pottyant zsinagóga:

A Károly-kertre néző Andrássy-ház: