top of page

TÖBB MINT 300 ÉVES ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG EISENSTADTBÓL - HAYDN LAKÓHÁZA

Most, a XXI. században mutatunk egy 1700-as évekbeli utcarészletet, lakóudvart és még egy lakást is, belülről. Sőt, ha elmondjuk, hogy az ezen albumban bemutatott épület azon felül, hogy több mint 300 éves épített örökség, a három bécsi klasszikus, Haydn-Mozart-Beethoven trió egyikéé volt, még nagyobb értelmet nyer.

A bécsi klasszikus trió egyike, Joseph Haydn zeneszerző egykori lakóháza történelmi jelentőségű helyszín. 1766-ban, 34 évesen vásárolta meg Haydn ezt az eisenstadti (kismartoni) házat, és 12 éven keresztül innen sétált át a 7-8 percnyire lévő Esterházy-kastély káprázatos koncerttermébe, hogy mint az Esterházy hercegek udvari karmestere, csodálatos dolgokat vigyen végbe.

Mit érdemes tudni a Haydn-házról..? Az 1700 forintért, hitelre megvásárolt épületben Haydn 12 évig lakott feleségével, Maria Anna Theresia Kellerrel. Az épület ezidő alatt kétszer is tűzkárt szenvedett, a tűz mindkét esetben jelentős pusztítást végzett. Ha Haydnéknak ekkor nem nyújt segítséget az Esterházy kastély tulajdonosa, I. Esterházy Miklós, Haydn-ék koldusbotra jutnak.

Haydn-t nem csak I. Esterházy Miklós, hanem fiatalabb korában egy jól menő bécsi parókakészítő is patronálta. Anton Keller, a parókakészítő úgy döntött, lányait az ifjú, de még nem ismert zeneszerzőhöz járatja magánórákra. Ennek köszönhető, hogy a csak magára hagyatkozó fiatal Haydn számíthatott apai és anyagi támogatásra. Az ifjú zeneszerző, ahogy az lenni szokott, beleszeretett a fiatalabb lányba, Therese Helenébe, aki zárdába vonult, így Joseph Haydn négy évvel később feleségül vette Anna Maria Theresiát, a nővért. A házasságból Haydn kikacsintott, beleszeretett munkahelyén, az Esterházy-kastélyban a férjes Luigia Polzelli énekesnőbe. Haydn több operát átírt Luigia hangjára, és arról is gondoskodott, hogy I. Esterházy Miklós visszavonja Luigia elbocsájtását. Nagy szerelem volt az övék, gyermek is született, Anton Polzelli néven, akit Haydn nemhogy nem tagadott le, élete végéig támogatott, ahogy Luigia-t is. Hogy Luigia és Joseph szerelmi viszonya itt, a Haydn-házban vagy a kastély területén tudott beteljesedni, nem tudjuk. Egy biztos, Anna Maria Theresia, a feleség, és Haydn 12 éven keresztül itt élt, ezen lépcsőket koptatták, itt készült a reggelijük, a vacsorájuk, és itt hajtották álomra a fejüket (vélhetően külön szobában).

Haydn lakóháza Eisenstadtban (Kismartonban)

Haydn lakóudvara Eisenstadtban (Kismartonban).

Haydn lakóháza Eisenstadtban (Kismartonban)

Haydn lakóudvara Eisenstadtban (Kismartonban). Egyes feljegyzések alapján ezen a lépcsősoron közlekedett anno a házaspár.

Haydn lakóháza Eisenstadtban (Kismartonban)

A XVIII. század polgári lakóházait az egyszerű díszítés jellemezte. Ennek fényében meglepetés volt, hogy 2011-ben, a restaurálás során feltártak színes falfestést.

Haydn lakóháza Eisenstadtban (Kismartonban)

A mennyezetbe vájt füstelvezető rész jelzi, hogy ebben a helyiségben volt Haydnék konyhája. A tűzifa és a gyújtós közvetlen a tűzhely közelében volt.

Haydn lakóháza Eisenstadtban (Kismartonban)

Hogy Haydn és felesége együtt háltak-e, nem tudjuk, de feltételezzük a hálószobában található egyszemélyes ágyról, hogy nem.

Haydn lakóháza Eisenstadtban (Kismartonban)

1780-as gyártású ütőkalapácsos zongorán feltételezhetően Haydn is játszott. A sarokban az akkori "fűtőtest" található.

Haydn lakóháza Eisenstadtban (Kismartonban)

1700-as évekbeli utcarészlet. Haydn és felesége háza balról a harmadik épület. A házat hitelre, és Haydn feleségének apja anyagi támogatásával sikerült megvásárolniuk.

bottom of page