top of page

EGY BÍBOROS, AKI AZ INGATLANBEFEKTETÉSEKBEN IS OTTHON VOLT - VASZARY KOLOS BALATONFÜREDI VILLÁJA, A VASZARY-VILLA

Tudtad-e, hogy Balatonfüred belvárosa egykor a Tihanyi Apátság tulajdonában volt..? Először csak a gyógyvízforrás készlet (tudod, ott van a Kossuth-forrás a központban), aztán a belvárosi területek nagy része. Megvették, aztán eladták a területeket befektetési céllal. Mindezt úgy, hogy az arculat kialakulásának felügyeletére jogot formáltak. Szóval nem lehetett csak úgy ukk-mukk-fukk építgetni ezt azt, így úgy. Köszönjük így utólagosan is a Tihanyi Apátság anno-menedzsmentjét, mert kétségtelen, Balatonfüred belvárosának mai hangulata ennek köszönhető.

Node hogy jön a képbe a Vaszary-villa..? Hát, bizony volt egy szűcsmester, akinek született egy Vaszary Kolos nevezetű fia. A fiú nagyra nőtt: pannonhalmi főapát, bíboros-hercegprímás, esztergomi érsek lett. Igaz, ez a Vaszary Kolos nem csak titulust gyűjtött, a Wikipédia 23 soron keresztül ecseteli jótéteményeit.

No, hát visszatérve a Tihanyi Apátság és Balatonfüred kapcsolatára, Vaszary Kolos is vett földterületet, és hát őszintén megvallva nem tudjuk miből, de felhúzott rá egy csodaszép kétszintes villát. Sőt, nemcsak hogy felhúzatta a villát, hanem folyamatosan korszerűsíttette is. Öntöttvas és majolika kályhák mellett 1902-ben benzinmotorral működtetett világítást is bevezettetett. Blaha Lujza, a szomszédasszonya így nyilatkozott anno: „Mióta a hercegprímás őeminenciája felépítette nyaralóját, kevesebbet látjuk a sétányon és a kerektemplomban, legtöbbnyire saját villáját övező kertjében sétál.”

És kik nyaraltak a Vaszary-villában..? Ami biztos: Sissi szerelme gróf Andrássy Gyula tutti, és a Batthyány-család is biztos. Mennyi századelős sztááár egy rakáson, atyaég.. És még nem is említettük a villától 10 méterre lakó Jókai családot, és az ő villájukban megforduló vendégsereget..

 

A Vaszary-villa terveit egyébként az a Czigler Győző készítette, aki a Budapest legszebb gyógyfürdőjét, a Széchenyi fürdőt is.

Balatonfüredi Vasary-villa
Balatonfüredi Vasary-villa
Balatonfüredi Vasary-villa
Balatonfüredi Vasary-villa
Balatonfüredi Vasary-villa
Balatonfüredi Vasary-villa
Balatonfüredi Vasary-villa
Balatonfüredi Vasary-villa
bottom of page