AHOL RÁDÖMLIK A NYUGALOM - FOLLY ARBORÉTUM, BADACSONYÖRS

Évek óta próbáljuk bevenni a badacsonyörsi Folly arborétumot, de valahogy vagy a rossz időzítés (lekéstük a nyitvatartást), vagy az esős időjárás mindig megakadályozta. Idén is sikerült elkapnunk az esőt útközben, na de ez mindegy is, a lényeg, hogy bevettük a badacsonyörsi hegyet, a belépő befizetését követően kezdésként kaptunk egy pohár bort, majd sétáltunk egy hatalmasat a csodakilátással és csodaillatokkal rendelkező Folly arborétumban.

Hogy honnan ered a Folly arborétum elnevezése..? Egy vezetéknévből. Dr. Folly Gyula (a Zsolnay család háziorvosa) a XIX. század elején úgy döntött, elveszi feleségül a balatonfelvidéki nagybirtokos Csigó család lányát (Kisfaludy hasonlómód tette ezt, elvette a jómódú családból származó, badacsonyi területtel rendelkező Szegedi család lányát, Szegedi Rózát - lásd oldal alján), majd a badacsonyörsi területen Dr. Folly Gyula nyitvatermőket, fenyőket kezdett telepíteni, kedvtelésből. A stafétabotot fia, Folly Gyula vette át, aki már tudatosan telepített, ugyanúgy nyitvatermőket. A harmadik generációs Folly Gyula két lánya üzemelteti most a területet.

A Folly arborétumban a világ különböző tájáról származó fenyők, cédrusok magasodnak a Balaton vizét mustráló, szintén a területen található szőlőültetvények előtt. Itt egyszerűen nem tudsz nem kikapcsolni. Rádömlik a nyugalom.

SZEGEDY RÓZA SZERELMÉNEK, KISFALUDY SÁNDORNAK A PRÉSHÁZA:

SZEGEDY RÓZA NAGYBÁTYJÁNAK SÍRHELYE BALATONFELVIDÉK EGYIK LEGSZEBB ROMÁN-KORI TEMPLOMÁBAN, A FELSŐÖRSI TEMPLOMBAN TALÁLHATÓ:

KISFALUDY SÁNDOR ÉS SZEGEDY RÓZA SZERELMI FÉSZKE, A SZEGEDY RÓZA-HÁZ:

BALATON-KÖRNYÉKI KILÁTÓK ÉS KITEKINTŐK: