A SZTÚPÁN MINDEN EGYES PONTNAK JELENTŐSÉGE VAN - ZALASZÁNTÓI BÉKE SZTÚPA

A Balatonfelvidéki Nemzeti Park Kovácsi-hegy erdejének egyik csodálatos pontján, Zalaszántó határában, a közel 50 méteres bükkös zöldjébe burkozva egy szentély fehérlik. A szentély egy buddhista sztúpa, mely bár nem az egyetlen Magyarországon, de kétségkívül a legnagyobb, nem csak hazánkban, hanem egész Európa szerte. Bár a fotó kicsit csalóka, a zalaszántói békesztúpa magassága egy 10 emeletes panelépület magasságával vetekszik, szélessége pedig 24 méter.

A sztúpa három emeletes (hármas tagolású). De miért..? Hát, megvan az oka. :) Az első szint az éberség 4 alapját, a második szint a 4 helyes törekvést, a harmadik szint a 4 erőhöz vezető utat szimbolizálja. Lépcsőzz, sétálj a szinteken, mert azon felül, hogy belemerülsz a nyugalomba, még közelebbről szemrevételezheted a Buddha szobrot, ami a sztúpa kupolájában kialakított bemélyedésben található.

Aztán ha felfelé nézel (ezt ne feledd soha, tudod :)), látsz a kupola tetején egy négyszögletes alakzatot, no, ez a világ csúcsán élő istenek lakhelye. Mit szólsz, mennyien elférnek benne..?

MIT NÉZZ MÉG MEG, HA ERRE JÁRSZ:

VAGY NÉZD MEG A REZI VÁRAT, AZTÁN AZ ÖSSZES TÖBBI BALATONFELVIDÉKI VÁRAT IS:

EGYÉB BALATON-KÖRNYÉKI KILÁTÓK ÉS KITEKINTŐK: