EZ BUDAPEST EGYIK LEGRÉGEBBI ÉS LEGSZEBB TERÉNEK ÉPÜLETE. TUDTAD, HOGY A NAPFÉNY ÍZE CÍMŰ FILM ADOTT JELENETEI IS ITT JÁTSZÓDTAK..? ÉS HOGY ÁLLÍTÓLAG TITKOS ALAGÚT VISZ ÁT INNEN A PARLAMENTHEZ..?

Van egy név, Fellner Sándor, ami alapvetően semmit nem mondd (szóval nem egy Ybl Miklós pl.), közben pedig az évi több millió turistát vonzó Budapest egyik legrégebbi és legszebb tere őrzi egyik munkáját.

Fellner Sándor először az íróasztalánál alkotott, majd karmesterkedett (vezényelte a helyszínen a kőfaragók köveinek ütemes egymásra pakolását), homlokot törölt (ha éppen nyár volt, mert 4 évig folyt az építkezés), a táskájából néha előkapart egy tízórai szendvicset (mert a szükségletek mégiscsak szükségletek), mormolt az orra alá egy „– Atyaég, ebben-a-tempóban-sosem-leszünk-kész..!” projektvezetői mondatot, majd jobbra nézett, és leült a Halászbástya egyik árnyas pontjára, a már említett szendvicsét elfogyasztani (közben pedig Dunát nézett, mert az mindig stresszeslélek-nyugtató).

Node mégiscsak, hol vagyunk..? A budai várnegyed szívében, központjában vagyunk. Középen a Szentháromság-szobor, jobbra a Mátyás-templom, a Halászbástya, a Szent István szobor, és az említett Duna, szemben pedig a főutat Y-ra bontó volt Pénzügyminisztérium épülete. Itt vagyunk, és már nem 1901-ben (1901 és 1904 között épült az épület), hanem a XXI. században, a háború miatt pár emelettel lecsökkent épület előtt, a zsibongó turisták nyelvmixe közepette, és ide megyünk be, a volt Pénzügyminisztérium épületébe, a csöndbe, a nyugalomba, ami jelentjük kuriózum, mert ide nemigen lehet bejutni.

Filmimádó vagy..? És láttad Szabó István Napfény íze című filmjét..? És megvannak azok a jelenetek, amikor az egyik Sors gyerek a tiszti klub vívótermében készül az Olimpiára..? No azokat a jeleneteket bizony itt vették fel, ennek az épületnek az egyik dísztermében.

Mutatunk mást is. Megmutatjuk az vár területén számos alagút közül azt, ami ennek a háznak a pincéjéből indul, és a mendemondák szerint átvisz a Hilton és a Duna alatt a pesti oldalon található Parlamenthez.. Gyere velünk..!