top of page

A BUDAI VÁRNEGYEDBEN TALÁLHATÓ SEENGER BÉLA KŐFARAGÓ MUNKÁINAK DOKUMENTUMAI

Volt egy mester, a Seenger Béla kőfaragó, aki 1896 körül hevesen szállította a VIII. kerület Tavaszmező utcai házának hátsó traktusában lévő műhelyéből a művészien megalkotott köveket az Országházhoz, a Budai Várnegyedben található számos nevezetességhez (1., 2., 3., 4.) nem utolsósorban pedig a Kerepesi temetőben található Kossuth-mauzóleum kupoláját borító Róth Miksa mű alapjaihoz.

Seenger Béla kőfaragó művész volt, aki a kor nagyjaival (Ybl Miklóssal, Lotz Károllyal - Lotz Károlyt például megkérte, hogy fessen már egy freskót a Tavaszmező utcai lépcsőházának mennyezetére - ) tartotta a kapcsolatot. 

Seenger Béla (akinek egyébként a Deák téri Kisföldalatti Múzeum Zsolnay csempéi között is megtaláltuk a nevét "Seenger Béla, Tavaszmező u. 6. felirattal") azon felül, hogy kőfaragó művész volt, jól értett a vállalkozáshoz is, nem véletlen az a századelős töménytelen mennyiségű megbízás, ami érkezett hozzá. Ezek közül szemezgettünk most. Imádtunk a századelős projektekbe, nyelvezetbe, hivatalos dokumentumokba (kivonatokba, korabeli folyóiratokba) belenézni, szívvel javasoljuk Nektek is. 

_

(A hivatalos összefoglaló dokumentumokért köszönet Seenger Győzőnének, aki Seenger-házat megépíttető Seenger Béla kőfaragó-mester dédunokájának felesége.)

HALÁSZBÁSTYA ÉPÍTÉSE:

 

alap (összefoglaló) dokumentum: 

 

 

 

 

 

alátámasztó archív dokumentumok:

bottom of page