top of page
Keresés

PILISBOROSJENŐ IZGALMAI


TUDOD, HOL FORGATTÁK AZ EGRI CSILLAGOK CSATAJELENETEIT..? NEM, NEM EGERBEN.

Ahányszor néztük gyerekként a TV-ben az Egri csillagokat, mindig csodálkoztunk, hogy az Egri csillagok című film egri vára nem hasonlít az osztálykirándulások során látott, Egerben található egri várhoz.

Többek között az egri várból Eger gyönyörű belvárosára, az Egri csillagok című filmben pedig egy hatalmas erdős-mezős területre nézel a várból. Node hol volt a filmbéli egri vár..? Nem hogy hol volt, van is..! Pilisborosjenőn van. Itt van. Kicsit megfáradt állapotban, de van. Itt, ezen a helyen megfordult a 60-as évek összes, de tényleg az összes celebje, hisz mind szerepet kaptak a filmben: Sinkovits Imre, Bárdy György, Ruttkai Éva, Bessenyei Ferenc, Benkő Péter, Agárdy Gábor, Tahi Tóth László, Tordy Géza, Latinovits Zoltán, Gobbi Hilda, Koncz Gábor, Zenthe Ferenc, Major Tamás, Kern András, Bujtor István, Harsányi Gábor, Juhász Jácint, Márkus László, Körmendi János, Tábori Nóra, Temessy Hédi, Pécsi Ildikó, és a főszereplő Venczel Vera (Cecey Éva), valamint Horváth István (Bornemissza Gergely).

Az Egri csillagok férfi szereplői hatalmas népszerűségnek örvendtek, a film bemutatását követő egyetlen nyár alatt csak Horváth István és Benkő Péter 27 ezer illetve 22 ezer rajongói levelet kaptak.

A celebeken kívül kik voltak még itt akkor..? Itt volt több mint 5000 kiskatona (ők rohamozták a várat), itt volt egy kétszeres olimpiai bajnok vívó, Papp Bertalan, aki a kardforgatást tanította a várban harcoló színészeknek (még be is állt a jelenetekbe), aztán voltak itt cselgáncsozók, bokszolók, öttusázó lovasok, akikkel a közeli jeleneteket vették fel, és Don-kanyart megjárt huszártiszt is volt itt az ostromjelenetek hitelessége végett, elvégre nem holmi egyszerű film készült ugye ekkora költségvetésből (45 millió Ft).

Szolgáltatott témát egy forgatásról megszökött teve is, aki másnap a csillaghegyi strandon nézett szembe a lubickolni vágyó napozókkal.

Meg sok minden volt még, de legfőképpen Várkonyi Zoltán, a híres rendező, aki 1968-ban ezen a helyen, itt, a pilisborosjenői egri váron állt tölcsérrel a szája előtt, hogy filmvászonra segítse nekünk mind a mai napig Magyarország legnézettebb filmjének számító (összesen 18 millióan váltottak rá jegyet a mozikban) monumentális csodáját, az Egri csillagokat.

Gyere velünk az egykori kulisszatitkok bugyrai közé ide, ahol még kis vadmalacot is leltünk: TEVE-SZIKLA OKOSSÁGAI, NO ÉS A PILISBOROSJENŐI CSODATÁJ

Ha elindulsz a Pilisborosjenő Kevélyhegyi Levendulása mellett vezető egyetlen úton, egyszercsak beleakadsz majd az elképzelhetetlen régi Teve-sziklába, melynek fődolomitja 220 millió évvel ezelőtti. Azt írják az okosok, hogy „e karbonátos kőzet anyaga sekély tengerrel borított, tengeralatti hátságokon az árapály övben ülepedett le.” Ebbe mi laikusként kevésbé tudunk belemélyedni, viszont azt tudjuk, hogy a Kevélyhegyi Levendulástól induló „csicsergőút” (értsd: nem izmokat megfeszítő és lefárasztó nehézségű út) csoda-felszabadító érzést kelt.PASZTELLRÓZSASZÍN HANGULATAURA LILAMEZŐ HATÁSBA ÁGYAZVA

A kevélyhegyi levendulamező létrehozása családi vállalkozás. Tündér család, akiknek a hatalmas munkája szemmel látható, hatalmas lelkük pedig pasztellrózsaszín aurával tölti fel az amúgy is lelket simogató lilamező hatást. Harmóniát és adást árasztó anyuka, apuka, nagymama, családi kutya, csodás táj, a levendulamező a nyári kirándulások kezdő- illetve végpontja. 

 
 

Vélemény-margók az ERRE-ARRA fotós ajánlóról:


Dr. Kárpáti Róbert pszichiáter, Szilágyi Áron Magyar Szent István-renddel kitüntetett, háromszoros olimpiai, háromszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok magyar kardvívó mentális felkészítője:

 

"A mai felgyorsult világunkban nélkülözhetetlen, és kiemelten fontos a mentális egészségünkre való odafigyelés. Ez történhet sporttal akár, vagy pontosan abban a formában is, amit az ERRE-ARRA fotós ajánló közvetít: "Mozdulj, láss, tapasztalj, élj, vedd észre a téged körbeölelő világ apró részleteit, rezdüléseit." Ez a stresszoldó faktor mindenki számára elérhető. Boldog szívvel ajánlom ezekkel a csodálatos fotókkal operáló honlapot!"

 

 


Comments


bottom of page