top of page
Keresés

LEGHÍRESEBB TEMPLOMOK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN

Frissítve: 2022. szept. 2.


Tudatosan időzítettük a templomok rovatunk bővítését, a decemberi ünnepek közeledtével, ráhangolódásképpen. Ebben a posztban most kiemelt márkaértékű, híresebbnél híresebb, és méretükből kifolyólag a legnagyobb templomainkat mutatjuk be Nektek.

Turisták által leglátogatottabb templomunk a Mátyás-templom

Kezdjük is a sort a budai várnegyed szívében, közvetlenül a Halászbástya mellett található, a budapesti panoráma méltán meghatározó elemeként funkcionáló, turisták által leglátogatottabb templomunkkal, a Mátyás-templommal. Évekig álmodoztunk arról, hogy turistatömegek nélkül jussunk be a Mátyás-templomba, bevalljuk, nem is hittük, hogy valaha sikerülni fog, és mit ad Isten: most megmutathatjuk Nektek a Mátyás-templomunk belső értékeit, emberek nélkül. Tudtátok miért Mátyás-templom a Mátyás-templom..? És hogy milyen hírességek fordultak meg az épületen belül, ott, ahova viszünk Titeket..? Mesélünk itt, gyertek velünk:


Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, a Szent István Bazilika

A budai oldalról Pest szívébe kalauzolunk Titeket, hogy körbejárhassátok, majd bejöhessetek velünk Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épületébe, abba az 54 évig épült Szent István Bazilikába, aminek kupolája beomlott nem sokkal az építkezés befejezte előtt. Volt nagy riadalom, sajtóhírek, káosz, gondolhatjátok. Csak a beszakadt kupola elbontása és újjáépítése három évig tartott.


Európa legnagyobb zsinagógája

Megmutatjuk a Szent István Bazilikától 1 km-nyi (azaz negyed órányi) sétaútra található mór hatású épületet is, mely szintén grandiózus, olyannyira, hogy Európa legnagyobb zsinagógájaként aposztrofálják.

Külső méreteit tekintve Magyarország legnagyobb egyházi épülete az Esztergomi Bazilika

Mind a Szent István Bazilika, mind a Dohány utcai zsinagóga, mind az alábbi bazilika építésénél találkoztunk Hild József nevével. Igen, Hild József tervezte az Esztergomi Bazilikát is, annyi különbséggel, hogy míg az Esztergomi Bazilika 34 éves építését végig tudta követni, a Szent István Bazilika építése közben Hild meghalt, Ybl Miklósra hagyva annak befejezését. A fentebbi, Dohány utcai zsinagóga építésénél pedig Hild is adott be pályaművet, de végül a zsinagóga építését nem ő nyerte el.

Az erdélyi gótika egyik legszebb alkotása Kolozsvár főterén található

Az ötödik „leg” Erdély legmagasabb temploma. Ebben az alábbi albumban (klikk ide, vagy a fotóra) az erdélyi gótika egyik legszebb alkotásához, Kolozsvár főterén 1444 óta álló Szent Mihály templomhoz repítünk..


Ha további, album minőségű templom fotókra vágysz, itt összegyűjtöttük az eddigi ERRE-ARRA fotós ajánló által megfotózott Kárpát-medencei templomainkat. 58 album között szemezgethetsz.


bottom of page