Keresés

KOLODKO MIHÁLY SZOBRÁSZMŰVÉSZ ALKOTÁSAINAK NYOMÁBAN (5. RÉSZ)


Ebben a hónapban folytatjuk Kolodko Mihály cuki miniszobrainak felfedezését a fővárosban.

Kolodko Mihály, kortárs és szobrász. Ő jegyzi Budapest (és egyre több város) miniszobrait, melyek azon felül, hogy mind-mind jelentéstartalommal bírnak, ötvözik a múltat a jelennel, nem tolakodóak, egyéniek, egymásra visszamutató arculattal bírnak, és nem utolsósorban beillenek a városképbe, az adott terület aurájába. A Kolodko miniszobrokat imádják a kicsik, nagyok, párok, baráti társaságok: nem volt olyan miniszobor, ahol ne találkoztunk volna Kolodko-túrázókkal. :)

A Kolodko szabadtéri kiállítás sétáinkat több túraszakaszra osztottuk.

A mostani, ötödik túra alkalmával kinyílik az olló: azaz egyrészt lesznek miniszobor témák, ami kapcsán kicsit elhagyjuk a belvárosi környezetet, másrészt pedig beltéri környezetbe is betekintünk, ami azért egyedi, mert Kolodko a szobrait azért dominánsan kültérre tervezi. Lássuk is Kolodko első beltérre tervezett szobrát:

Kolodko Róth Miksa miniszobra, amiről nagyon kevesen tudnak, pedig..

..Róth Miksa a magyar üvegművészet legismertebb alkotója volt. Nevéhez fűződik számos középület, többek között az Országház (1., 2.), a Levéltár (1., 2., 3., 4.), vagy a marosvásárhelyi Kultúrpalota (1., 2., 3.) ólomüveg ablakainak készítése.

Róth Miksa lakóháza mind a mai napig áll. Élete 33 évét töltötte itt a művész, családjával. Kolodko Róth Miksa miniszobra, amiről nagyon kevesen tudnak, itt, Róth Miksa otthonának földszinti dolgozószobájában található. Róth Miksa egy ablakkeretet tart a kezében, és éppen azon vacillál, hogy mi legyen a témája a keretbe kerülő megfestett ólomüvegnek. Közben felülről érkezik a napfénynek álcázott lámpafény, egyrészt ezzel jelezve a művészi heurékát/megvilágosodás pillanatát, másrészt Kolodko igyekszik rávilágítani arra, hogy Róth Miksa kitörölhetetlenül a napfény művésze (üvegablakai nem élnének a napfény nélkül). Kolodko azon felül, hogy egyértelművé tette alkotásával Róth Miksa munkásságának üzenetét, arra is odafigyelt, hogy a miniszobor beépüljön a dolgozószoba vizualitásába: belépve a helyiségbe nem csak egy asztalra helyezett Róth Miksát ábrázoló asztali lámpát láthatunk jobbra a pulton, hanem a szoba bal oldalán, szintén egy pulton található könnyed öltözetű lámpabúrát tartó hölgyeménnyel Kolodko egyfajta párhuzamos harmóniát teremtett meg. Hogy mindezt vizuálisan is értelmezni tudd, gyere velünk az albumba (klikkelj ide, vagy az alábbi fotóra).




Kolodko Houdinit ábrázoló szobra kakukktojás. Hogy miért..?

Mert ez az egyik Kolodko miniszobor, ami nem köztéren, hanem beltéren, egy galériában található, tehát jelen esetben a galéria nyitva tartása keretet szabhat a szobor megtekintésének. A szobor egyébként ugyanúgy a VII. kerületben található, mint a bicikliző Herzl, a Seress Rezső és a Szomorú vasárnap, a búvár, a