top of page
Keresés

KOLODKO MIHÁLY SZOBRÁSZMŰVÉSZ ALKOTÁSAINAK NYOMÁBAN (4. RÉSZ)

Frissítve: 2021. nov. 14.


Az előző négy Kolodko szabadtéri kiállítás sorozatban képzeljétek, már 16 db fővárosi Kolodko-miniszobrot bemutattunk..!

A gerilla miniszobrocskáiról ismert Kolodko Mihály, gyermekkora kedvenc rajzfilmsorozatainak szereplői közül megformázta a Nagy ho-ho-ho horgász Főkukacát (Kolodko sorozat 1. rész), most mutatunk másik két rajzfilmsorozat főszereplőt.


A Széll Kálmán teret pásztázó Mekk Elek miniszobor

Kolodko Mihály szobrászművész Kárpátalján, Ungváron született, 1978-ban. Anyai ágon magyar, és hát a gyermek Misi - mint ahogy a nyári szünetben sok unoka - a nagyszülőknél, jelen történet szempontjából - a magyar nagyszülőknél landolt - a magyar-ukrán határhoz közel eső Királyházán, és Nagyszőlősön, ahol bizony a Magyar Televízió fogható volt. A kis Misihez így jutottak el a 80-as évek kedvelt magyar rajzfilmsorozatai, mint például a Nagy ho-ho-ho horgász, a Kockásfülű nyúl, vagy éppen a most bemutatott Mekk Elek. A Széll Kálmán téren napi szinten mindegy 150-200 000 utas fordul meg. Kolodko szobrocskája, Mekk Elek ezen tér pereméről pásztázza ezt az őrületet (már amikor van), és azon vacilál, a kezében lévő fúróval a tér melyik pontjára helyezze ki a furcsa-kurta betűkkel ellátott Moszkva tér elnevezésű táblácskáját. (A tér 1951 és 2011 között ezen a néven volt ismert.) Kolodko Mihály, amikor a műhelyében jártunk, elmondta, hogy később fedezte csak fel, hogy az 1973-as televíziós bábfilmsorozat bábjainak - így Mekk Eleknek is - a készítője, Koós István 58 éven át a Széll Kálmán tér 3. szám alatt lakott. Helyszín: Budapest, II. Széll Kálmán tér, a Vérmező útra felvezető lépcsősor alja.A Kockásfülű nyúl a Budai várnegyed területén található

A gerilla miniszobrocskáiról ismert Kolodko Mihály, gyermekkora kedvenc rajzfilmsorozatainak szereplői közül már megformázta a Nagy ho-ho-ho horgászt (egészen pontosan a Főkukacát), és Mekk Eleket. Kolodko Kockásfülű nyula a budai várnegyed talán leglátogatottabb pontjáról nézelődik a hatalmas távcsövével.. Hogy épp Budapest csodálatos nevezetességeit kémleli, vagy éppen keresi a rajzfilmsorozat további mesehőseit: Krisztát, Menyust, Kistöfit, vagy éppen az örök rosszalkodó Mozdonyt (4–ik gyermekszereplő), azt ki-kinek az elméjére bízzuk. :) Helyszín: Budapest, I. Budai várnegyed, a sikló felső végállomása melletti támfal.
Ha bontjuk a Kolodko miniszobrok megtekintéseit túrákra (és mi javasoljuk bontani), akkor a túra-javaslatainkat IDE fel is tettük már Nektek, segítségül.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page