Keresés

KESZTHELY NEM CSAK A TERMÉSZETI ÉRTÉKEK, HANEM AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGEK TÁRHÁZA IS..!

Igen-igen, elmondhatatlanul rég, egészen pontosan majd' négy hónapja jelentkeztünk utoljára. Ilyen még sosem volt, most már ilyen is van, és jó sokára lesz újra.

Mit csináltunk..? Jöttünk-mentünk, ERRE-ARRA. És mit nem csináltunk..? Nem ültünk ezidő alatt a gép előtt, nem válogattuk és utómunkáztuk a fotóinkat, nem olvastunk irodalmat, egyszerűen élveztük a nyarat.

Most viszont..? Beindultunk újra..! Csináltunk egy Keszthely rovatot, tettünk-vettünk kicsit a www.errearra.org kezdőoldalán, sőt, készítettünk egy összesítőt, nézzétek a számunkra is elképesztő számadatokat:No. Ennyi Ego-simogatás után lássuk a lényeget, azt, amiért az ERRE-ARRA fotós ajánló megszületett, és amiért van: kiszakítunk Titeket a hétköznapokból, és elviszünk Benneteket jelen esetben a Balaton nyugati fővárosába, Keszthelyre, csodaságokat és érdekességeket mutogatni.

Három strand, gyönyörű Balaton parti sétány, századelős villasor, sétáló utcácska XIX. századi házakkal, ház udvarából nyíló rejtett épített örökséggel, csodálatos templomokkal, és a mindenki által ismert Festetics kastélykert 101 szobás kastélyával. Épített örökségek és természeti értékek tárháza Keszthely, kettő az egyben, pont az, amit az ERRE-ARRA fotós ajánló képvisel.

Első lépésként beviszünk ide, a 101 szobás Festetics-kastélyba, hogy ámulj te is a csodálatos enteriőrökön, Magyarország egyetlen épségben megmaradt könyvtárán, és a kis cuki titok-kápolnán.Igeeen-igeeen, tudjuk, a keszthelyi Festetics-kastély akár kívülről, akár belülről már mindenkinek a könyökén jön ki (kivéve, ha az ERRE-ARRA fotós ajánló csodálatos fotóit nézegeti). ;)

No, szóval mit mutatunk még..? Kérjük, nézz felfelé. Mindig. Keszthely sétáló utcácskáján is..! Korán keltünk, hogy a turistamentes, ébredező, ezáltal az épületekre könnyebben fókuszálható fotókon bemutathassuk Neked Keszthely főterének és sétáló utcácskájának épületeit. Imádtuk. A kezdőképen például látjátok, hogy változott az utca szerkezete (hogy csúszik egymásba a terrakotta és a bézs színű épület egy ablak felezéssel), az albumba belépve pedig nem fogsz tudni nem felfelé (is) nézni..!Lenyomtuk a sétáló utcácska egyik házának kilincsét, méghozzá azét, ahol Goldmark Károly világhírű zeneszerző született. A széles, bolthajtásos kapubejárón belépve pillanatok alatt átszellemülsz és időutazol.. Meghallod a házba hajtó lovaskocsik visszaverődő hangját, látod lelki szemeid előtt, ahogy az udvaron lurkók szaladgálnak, asszonyok hámozzák a hagymát, és elképzeled, ahogy a ház hátsó traktusának barokk árkádja alatt egy nyitott ablakocska mögött 1830. május 18-án egy pécsi kántor lánya életet ad egy fiúcskának, Goldmark Károlynak. Miközben nézegeted az ERRE-ARRA fotókat, és gondolkozol, vajon melyik szobácskában születhetett Goldmark Károly, keress rá a Youtube-on a zeneszerző Sába királynője című világhírű operájára, amiről még Liszt Ferenc is elismerően nyilatkozott. A lenti fotón láthatod, hogy néz ki a ház kívülről,