top of page
Keresés

KÁLVÁRIÁK, KÁPOLNÁK NYOMÁBAN

Frissítve: 2022. márc. 31.

Nemrég kaptunk rá a kálváriák útba ejtésére. Gondoltál-e a kálváriára úgy, hogy az egy szabadtéri kiállítás..? Mi gondoltunk. Mert azon felül, hogy a kálvária Jézus keresztútja, épített örökség szempontjából egy komolyan átgondolt építészeti mű megtervezett stációfalakkal, kápolnákkal, három kereszttel (hol mivel végződik a séta).

Mi most mutatunk a már megfotózott öt kálvária mellett (lásd ezeket: 1., 2., 3., 4., 5.,) plusz kettőt, a tatait és a budaörsit. Aztán kint maradva a természetben, felviszünk a budaörsi Kő-hegy tetejére, a Szent György-hegy oldalába, és a balatonlellei Kishegyre kápolnázni, és csodálatos kilátásba feledkezni..


Az eddigi legszebb kálvária-dombi kálvária szobrot/szoborcsoportot Tatán találtuk. Csodálatos alkotás, talán a tihanyi kálváriadomb tetején található szobrok kidolgozottsága vetekszik a tataiéval.. A tatai kálvária szoborcsoport annyira, de annyira életszerű, az emberi test vonalait, arányait, mozdulatait hűen követő alkotás - valódinak láttatott még a ruhák esése is -, hogy tulajdonképpen ha ezeket a szobrokat képzeletben kifested, felruházod színekkel, mozdulatokkal, időutazol, és ott vagy Jézus keresztre feszítésének legvalószínűbb időpontjában, 33. április 3-án pénteken, Jeruzsálem határában a Kálvária-dombon papucsban, válladon átvetett vászonruhában sokad magaddal.

Hogy mi van még a tatai Kálvária-dombon, és milyen kilátás nyílik erről az országos jelentőségű természetvédelmi helyről..? Megmutatjuk, ITT.


A budaörsi Kálvária-dombra szabályos alakú gejzírkúpon sétálhatsz fel. Tetejére babakocsival is bejárható szerpentinen vezet az út, stáció-alkotásokkal megtűzdelve. Mondhatni egyfajta szabadtéri kiállításban lehet részed, amíg felérsz a csúcsra. A stáció alkotások színesek: ólomüveg alkotások. A budaörsi Kálvária-domb egyedisége még a gejzír-kúpi séta, és a nagyon színes ólomüveg stációs-alkotásokon kívül, hogy nem a dombtetőn, hanem a domb aljában, a kiindulóponton található a kápolna.


Budaörsön két szakrális/vallási helyre is felsétálhatsz. Választhatod a most bemutatott Kő-hegyet (235 m), és/vagy az előbb bemutatott Kálvária-dombot (173 m).

Mivel találkozhatsz, ha felsétálsz budapesti Gellért-heggyel azonos magasságú budaörsi Kő-hegyre, a 240 kényelmes lépcsőn keresztül történő „hegymászás” után..? Megmutatjuk. Szeretni fogod.. :)Hoztunk Nektek két balatoni kápolnát is, tavaly nyáron fotóztuk, és alig vártuk, hogy megmutathassuk őket, tematikába illően. A Balaton-felvidéki Szent György-hegy Lengyel-kápolnája és az azt körbevevő varázslatos természeti aura nem véletlenül lett manapság a kirándulók egyik kedvenc célállomása. Előtted a Balaton, a szigligeti vár, szőlőmezők, mögötted a Szent György-hegy bazaltorgonái.. Csodálatos, tényleg, No de tudtad-e, hogy a Lengyel-kápolna a Balaton-felvidék szobrokban leggazdagabb épített öröksége..? A kápolna portálján „csak” 8 db szent látható. És azt tudtad-e, hogy a kápolna belbecse is egyedülálló..? Az internet alig ad lehetőséget a Lengyel-Kápolna belső enteriőrjének megcsodálására, pedig.. A belső berendezés XVIII. századi, és csodával határos módon teljes épségében megmaradt. Bejutottunk, megmutatjuk:


Balatonlelle fölötti Kishegyen járunk. Látjuk, hogy az 1758-ban felszentelt parasztbarokk stílusú kápolna nem unva a létezését, packázva tekint le a Balaton északi partjának hegyeire, a Balaton kékjére, zöldjére, mikor mijére. A kápolna Szent Donátnak, a szőlősgazdák védőszentjének tiszteletére kapta a nevét. A kápolnát a hegy tulajdonosa, Majthényi György építtette (és nevezte el), és idővel Széchenyi István édesapja, Széchenyi Ferenc is birtokolta. A kápolnáról és a csodás kilátásról ITT találsz még fotókat.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page