top of page
Keresés

BUDAI VÁRNEGYED LÁTVÁNYOSSÁGAI ÉS REJTETT ÉRTÉKEI, CSODÁLATOS FOTÓKKAL..! (7. RÉSZ)

Frissítve: 2021. nov. 14.


Folytatjuk a Budai Várnegyed látványosságai és rejtett értékei sorozatunkat. Két várnegyedbéli házat mutatunk nektek, kívülről-belülről.


A De la Motte-Beer palota, bár így hívják, egy ház, a Dísz téren. Vizuálisan nem más, mint a többi Dísz tér béli épület. Ez az alábbi épület a XIV-XV. században volt aranyművesé, élt benne íjgyártó, posztógyártó, nyeregkészítő, késműves, szabó, élt benne és birtokolta az ingatlant az egri püspök, az esztergomi érsek, erdélyi vajda, egykori híres törökverő, diplomata, fakereskedő, asztalosmester, majd 1760-ban került De la Motte des Aulnos Ferenc Károly Jácint mérnökkari alezredes birtokába. (Milyen érdekes, hogy ugyanarról a helyrajzi számról beszélünk, és közben mennyire hullámzó a házban élők társadalmi összetétele.) No, hát ez a fent említett De la Motte des Aulnois Ferenc Károly Jácint (egyébként francia származású) mérnökkari alezredes gondolt egyet, és csini-bini barokk palotává alakíttatta az épületet, melynek hangulatát mind a mai napig átélhetjük, ha felmegyünk az első emeletre, és hevesen tekintgetünk az elmúlt pár száz év levert 14-15 réteg vakolata alatt feltárult, most is látható alkotásokra. De la Motte des Aulnois Ferenc Károly Jácint miután saját maga ízlése alapján kialakította és 13 évig lakta a palotát feleségével, 1773-ban eladta a Morvaországból ide érkező Beer József Kajetán katonai gyógyszerésznek azt (no így már összeáll a palota mai neve).

Beer József Kajetán katonai gyógyszerész kicsit még tovább alakítgatta a házat, leginkább annak alsó szintjét (mai is látható barokk kapualj, és gyógyszertár), de a pincét és a padlást is kihasználta, előbbiben gyógyszerész laboratórium és raktár volt, utóbbiban Beer József Kajetán a padláson gyógynövények szárítását végezte.

(Mendemondák alapján a pincéből is le lehet jutni a Budai Várnegyed barlangrendszerébe, de nem messze, olyan 80 méterre a palotától a nemrég feltárt föld alatti budavári mikve bejárata is megtalálható.)Képzeld csak el.. Milyen kiváltság lehet a Budai Várnegyed területén egy olyan lakóházban élni, ami többszáz éves értékeket őrző múzeum is egyben. Belépsz a ház kapuján, a kapualjban balra középkori és török kori zsidó sírkövekkel találkozhatsz, a kert végében az utca másik oldalán található épületek kertjében feltárt egyedülálló, Mátyás király korabeli reneszánsz zsinagóga épségben előkerült pilléreit láthatod, majd az épületen belül, a lakásod felé haladva tudod, hogy minden alkalommal egy középkori zsidó imaház előtt visz el az utad. Igen-igen, a Táncsics Mihály u 26. terrakotta és pasztellsárga homlokzata rejtett örökséget takar.

Hogy kerül egy várnegyedbéli lakóépületbe imaház..? Itt írunk erről, sőt, fotókkal is alátámasztjuk mindezt:A "Budai várnegyed látnivalói" sorozat eddigi albumait ITT találhatjátok.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page