top of page
Keresés

BUDAI VÁRNEGYED LÁTVÁNYOSSÁGAI ÉS REJTETT ÉRTÉKEI, CSODÁLATOS FOTÓKKAL..! (5. RÉSZ)

Frissítve: 2021. nov. 14.


A "Budai várnegyed látnivalói" sorozat eddigi 25 albumát most egy "mainstream" albummal egészítjük ki. Beviszünk Titeket a köztársasági elnök palotájába, a Sándor-palotába, ahol nem csak a palota belső tereit, hanem a csodálatos kilátást is megmutatjuk Nektek.


A Budai Várnegyed turisták által leglátogatottabb terén, a Sikló várhegyi állomásánál található a Köztársasági Elnök hivatala a Sándor Palota. Node miért „holmi” Sándor palota egy köztársasági elnöki rezidencia, és egyáltalán, ki volt az a Sándor..?

Az épületet a nagyon jó területi adottságokat felismerő és kihasználó Sándor Vince császári és királyi kamarás építtette a családjának. Ő kevésbé volt ismert mint fia, bár a krónikák alapján a fiának, Sándor Móric „Ördöglovasnak” nem kellett messze mennie, hisz a családi zizzentség már az édesapánál, Vincénél megmutatkozott: Vince például egy zárt folyosót építtetett a Sándor palota és a Várszínház közé, hogy az esti színházi látogatásai alkalmával se kelljen kilépni a Sándor Palotából. No de a fia túltett mindenen. Sándor Vince halála után fia, Sándor Móric, azaz az Ördöglovas mai bulvárújságokba illő akciókat hajtott végre. Nem-nem, nem ivott, nem kártyázott, nem voltak pikáns kalandjai, sőt, arája csak egy volt: Metternich kancellár lánya. Viszont apja halála után megtanult lovagolni, és elképesztő kaszkadőr-mutatványokat hajtott végre a lovaival. Például a megörökölt Sándor palota melletti lépcsőkön lovas-fogattal hajtott le-föl, lóháton átúszta a jeges Dunát oda-vissza, a Sándor palota erkélyéről kizárólag lóháton ülve nézelődött, de előszeretettel lovagolt be más házak emeleti szintjére, szobájába, egyszerűen a vendégségbe. A személyzet is furcsán nézett sokszor a palota falain belüli nünükéire, hisz tartott udvari bolondot, magánorvosának fejéről almát lőtt le, és a személyzetnek adott etapokban lepedőbe kellett csavarni és dobálnia kellett az „Ördöglovast”. Aztán Sándor Móric gondolt egyet, eladta az egyedülálló adottságokkal rendelkező Sándor palotát, és csodálatos fekvésű tájjal körülvett, felesége által a házasságba hozott bajnai Sándor-Metternich kastélyba költözött. (Ahol például az első emeleti teraszról ugrott ki a lovával rendszeresen).

A bulvárhős után a Sándor palota több grófim nemesi család tulajdonába került, majd 1867-ben beköltözött a Sándor palotába Andrássy Gyula miniszterelnök 1867-ben (ekkortájt került a palota állami tulajdonba - a Pallavicini családtól, csereingatlannal). Ezt követően a kor legnagyobb építésze, Ybl Miklós alakíthatta át a palotát: a földszintre irodákat tervezett, az emeletre a miniszterelnök lakását álmodta meg. A sármos Andrássy gróf és Sissi szerelmének legendája ezt a házat sem kerülte: míg az Operában titkos ajtó mögött találkozhattak, itt a Várszínházból titkos folyosón keresztül jutott el Sissi a Sándor palotába.

A palotához más, a fentieknél sokkal komolyabb történelmi esemény is köthető: 1921-ben itt szállt meg egy nappal a lemondása előtt a száműzött IV. Károly osztrák császár és magyar király (aki állítólag titkos légyottokat folytatott Gombaszögi Frida színésznővel Frida szintén Budai Várnegyedbéli Dísz tér 6. szám alatt található házában); és 1941-ben itt lett öngyilkos gróf Teleki Pál miniszterelnök (tiltakozásul, hogy Magyarország részt vesz a németek oldalán Jugoszlávia lerohanásában).


41 csodálatos fotó vár Benneteket, megmutatjuk az épület belső tereit, a budapesti csodálatos anzixot a Sándor-palota udvaráról, és természetesen górcső alá vesszük az épületet kívülről is:Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page