top of page
Keresés

BUDAI VÁRNEGYED LÁTVÁNYOSSÁGAI ÉS REJTETT ÉRTÉKEI, CSODÁLATOS FOTÓKKAL..! (4. RÉSZ)

Frissítve: 2021. nov. 14.

A "Budai várnegyed látnivalói" sorozatunkat két tavaszi albummal bővítjük: a Tóth Árpád sétányra invitálunk.

A Tóth Árpád sétány alapvetően egy kedves várnegyedbéli szakasz nem messze a budavári palotától, node ha tavasszal beindulnak a 2006-ban és 2009-ben ültetett díszcseresznyefák, és sétálhatsz az összekapaszkodó díszcseresznyefa-sor és a közel 60 éves gesztenyefasor alatt miközben legyez a tavaszi szellő, egy pillanat alatt elfeleded a gondjaidat, és elhiszed: az élet szép.

Tudtad, hogy Tóth Árpád, amikor itt lakott a budai várnegyedben, délutánonként a Tóth Árpád sétány padjainak egyikén-másikán ücsörgött, és merített ihletet a sétány aurájából..?

További csodálatos cseresznyefa virágzás fotókért klikkelj a képbe, nem bánod meg.Hátöö ez itt alább egy díszkút. „Ősforrás”, ez a címe. Igyekszünk nem áthallásokat generálni (vagy mégis), mindenesetre gyorsan rátérünk arra, hogy a kút csúcsa egy török turbán. Valamint, hogy a kút Zsolnay, Pécs város és Baranya megye ajándéka 1973-ból, amikor is 100 éves lett Budapest. A fényesen csillogó kerámia-kúton megkockáztatjuk, hogy az idézetek felülete eozin máz, amit Zsolnay Vilmos dolgozott ki, honosított meg, és a pécsi Zsolnay gyár tett világhírűvé. Összességében ez a kút akárhogy is, de a színeivel, csillogásával vidámságot áraszt, még akkor is, ha a mondanivalója és üzenete (ősforrás, múlt, tisztelet) bizony komoly. És ha netán épp tavasszal, a cseresznyefa virágzásakor jártok a Tóth Árpád sétányon, hát, amúgy is ámulni fogtok, garantáljuk.. :)Ha lemaradtál a "Budai várnegyed látványosságai és rejtett értékei" rovatunk előző részeiben bemutatott épített örökségeiről, ITT olvashatsz róluk, csodálatos fotókkal fűszerezve.

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page