top of page
Keresés

AZ ÖT LEGHÍRESEBB TEMPLOMUNK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN

Frissítve: 2021. nov. 20.


November-december hónapra tudatosan időzítettük a templomok rovatunk bővítését, a decemberi ünnepek közeledtével, ráhangolódásképpen. Ez a hónap azonban abban tér el az előzőtől, hogy most kiemelt márkaértékű, híresebbnél híresebb, és méretükből kifolyólag a legnagyobb templomainkat mutatjuk be Nektek. A Kárpát-medencei templomaink rovat 4. része következik..

Kezdjük is a sort a budai várnegyed szívében, közvetlenül a Halászbástya mellett található, a budapesti panoráma méltán meghatározó elemeként funkcionáló Mátyás-templommal. Évekig álmodoztunk arról, hogy turistatömegek nélkül jussunk be a Mátyás-templomba, bevalljuk, nem is hittük, hogy valaha sikerülni fog, és mit ad Isten: most megmutathatjuk Nektek a Mátyás-templomunk belső értékeit, emberek nélkül. Tudtátok miért Mátyás-templom a Mátyás-templom..? És hogy milyen hírességek fordultak meg az épületen belül, ott, ahova viszünk Titeket..? Mesélünk is, gyertek velünk:

A budai oldalról Pest szívébe kalauzolunk Titeket, hogy körbejárhassátok, majd bejöhessetek velünk abba az 54 évig épült Szent István Bazilikába, aminek kupolája beomlott nem sokkal az építkezés befejezte előtt. Volt nagy riadalom, sajtóhírek, káosz, gondolhatjátok. Csak a beszakadt kupola elbontása és újjáépítése három évig tartott.

Megmutatjuk a Szent István Bazilikától 1 km-nyi (azaz negyed órányi) sétaútra található mór hatású épületet is, mely szintén grandiózus, olyannyira, hogy Európa legnagyobb zsinagógájaként aposztrofálják, és nincs olyan nap, amikor ne állna 30-80 méteres turista sor az épület előtt, bebocsájtásra várva.

Mind a Szent István Bazilika, mind a Dohány utcai zsinagóga, mind az alábbi bazilika építésénél találkoztunk Hild József nevével. Igen, Hild József tervezte az Esztergomi Bazilikát is, annyi különbséggel, hogy míg az Esztergomi Bazilika 34 éves építését végig tudta követni, a Szent István Bazilika építése közben Hild meghalt, Ybl Miklósra hagyva annak befejezését. A Dohány utcai zsinagóga építésénél pedig Hild is adott be pályaművet, de végül a zsinagóga építését nem ő nyerte el.

Az ötödik „leg” Erdély legmagasabb temploma. Ebben az alábbi albumban az erdélyi gótika egyik legszebb alkotásához, Kolozsvár főterén 1444 óta álló Szent Mihály templomhoz repítünk..

Ha kíváncsi vagy a Kárpát-medencei templomaink első, második és harmadik részére, ITT, ITT és ITT megtalálod ezeket.

bottom of page