top of page
Keresés

PIACOK, VÁSÁROK, KÖZÖSSÉGI LÉT, EMBERI ÖSSZEKAPCSOLÓDÁSOK, CSERE-BERE FOGADOM. HELYI AUTENTIKÁKBA PI

Frissítve: 2021. nov. 20.


Piacok, vásárok, amik túléltek háborúkat, forradalmakat, korszakokat, vagy újonnan alakulva trendivé váltak. A piacok, vásárok kincsek. A szó tárgyi, és eszmei értékét tekintve is. Felejtsd el a plázákat, gyere velünk shoppingolni, autentikákba..

Szeretjük a piacokat. Legyen az fővárosi-belvárosi (Vásárcsarnok), trendi-balatoni (Káptalantóti), vásárfiával egybekötött (nagykőrösi), vagy éppen mini, de feltétlen autentikus. Szóval nem tudtuk kihagyni az erdélyi, mini-piac feelinget sem.

Tudtad, hogy 650 km-nyire Budapesttől, a történelmi Fogarasi vár lábánál, Fogaras belvárosában koptatott jópár milliméternyit századelős cipője sarkából például Mikszáth Kálmán (hisz ő írói mivolta mellett Fogaras város képviselője is volt) és Babits Mihály is, aki itt, Fogarason tanított 1908-1911 között..?

No, hát ezen jeles helyen sétáltunk végig mi is, ámulva és fotózva a hétvégére kitelepült fogarasi mini-piac portékáit, hogy mutathassunk ebből a hangulatból Nektek is:

A Káptalantóti Liliomkert Piac a legékesebb példája annak, hogy mekkora szükségünk van (pl. nekünk budapestieknek) a sok Lidl, Tesco, miegyébbe rohanás mellett a lelassulásra (Balaton), az autentikára (Balatonfelvidék), és a termelői, egészséges mannára (Káptalantóti Piac). No, ha ezen felsoroltak közül bármelyik is illik valakire, és ha kiköt a Balaton-felvidéken egy spontán vasárnap, spontán piacosdizni pl. itt, a Káptalantóti piacon, nem fogja megbánni:

Egy évben kétszer hatalmas vásárba lehet belecsöppeni Nagykőrösön. Az egyik a Szent Mihály napi (szeptember végén), a másik a Szent György napi (április végén) vásár. Ezen vásárok több, mint 20 ezer környékbeli embert mozgatnak meg, ők már hetekkel az esemény előtt készülnek az autentikus, és egyben történelmi shopping place meglátogatására, pláza-mentesen. :)

Történelmi, mert Nagykőrös 1759-ben kapott vásári királyi kiváltságlevelet Mária Teréziától, és a vásározás hagyománya mint látszik, mind a mai napig él (egyébként több vásáruk van, de a Szent Mihály napi és a Szent György napi vásár a legnagyobb).

Autentikus, mert helyi, környékbeli emberek árulják portékáikat, helyi, környékbeli embereknek, imádnivaló, tényleg. És itt aztán minden van. Eladó bugyik, melltartók, csavarok, kacsák, malacok, lovak, patkók, bocik, lomik, edények, kiegészítők, sőt, ha elfáradtál a nagy shoppingolásban, felülhetsz ringlispilre, vagy pl. lőhetsz célba is (az épp megvásárolt kürtöskalácsot ekkor azért tedd félre) :).

bottom of page