top of page
Keresés

PÁRATLAN SZÉPSÉGŰ LEVENDULAMEZŐK

Frissítve: 2021. nov. 20.


Most tavasszal/nyárelőn két dologról nem tudunk leszakadni. Az egyik a Balaton déli partja, a másik a kilátók/kitekintők témakör, úgyhogy ötvözünk. Újra elviszünk Titeket a Balcsi déli partjához, csak most nem Fonyódra (Fonyódon ezekről a helyekről kitekintőztünk az előző posztban: 1., 2., 3.), hanem a Kőröshegyi Levenduláshoz (ahol meghalsz az illatorgiától, miközben nem tudod, hogy a levendula-dombokra, vagy a távolban elterülő Balcsira nézz)..

És ha már kilátás, meg levendula, megmutatjuk Nektek a Pilisborosjenőn található Kevélyhegyi Levendulamezőt is. No meg még hogy Pilisborosjenőn mit, azt majd a kevélyhegyi text-ben, meg alatta olvashatjátok. :)

Van a francia levendula, a világosabb. És van a tihanyi levendula, ami sötétebb. A tihanyi levendulát az 1920-as években kísérletezte ki egy gyógynövényszakértő, Dr. Bitter Gyula. Annyira ügyi volt, hogy a tihanyi levendula bizony világhírűvé, tőzsdén bejegyzetté (ez nagy dolog, ilyenkor számos kritériumnak kell megfelelni) vált. No, ez a tihanyi levendula támadt fel pár éve itt is, Kőröshegyen, a kőröshegyi levendulásban. A tihanyi levendula mellett van itt francia levendula is. A tihanyi a sötétebb lila, a francia a világosabb lila. És ha fotózol, lehet, a világosabb, francia levendulát veszed górcső alá (mert valahogy a fotókon jobban mutat), node ha szedsz (mert lehet), a tihanyi levendulával kezdd, mert a tihanyi levendulának magasabb illóolaj tartalma (legalábbis ezért lett világhírűvé). :)

Ez itt lent egy Kőröshegyi Levendulamező-részlet, node ha ráklikkelsz, megnyílik előtted a Balaton pantone-ja is.. Ugyanis csodakilátás nyílik innen a Balatonra. :)

A Pilisborosjenőn található Kevélyhegyi Levendulamező relatív friss, ropogós, családi vállalkozás. Tündér család, akiknek a hatalmas munkája szemmel látható, hatalmas lelkük pedig pasztellrózsaszín aurával tölti fel az amúgy is lelket simogató lilamező hatást. Harmóniát és adást árasztó anyuka, apuka, nagymama, családi kutya, csodás táj, a levendulamező a tavaszi/nyári kirándulások kezdő illetve végpontja. Gyertek velünk levendulázni, aztán teve-sziklázni, és egri várat megcsodálni (igen, itt, Pilisborosjenőn).

Pilisborosjenő fél órányira van a budapestieknek, de ha nem budapesti vagy, akkor is gyere, itt garantált a feltöltődés..!

Ha elindulsz Pilisborosjenő Kevélyhegyi Levendulása mellett vezető egyetlen úton, egyszercsak beleakadsz majd az elképzelhetetlen régi Teve-sziklába, melynek fődolomitja 220 millió évvel ezelőtti. Azt írják az okosok, hogy „e karbonátos kőzet anyaga sekély tengerrel borított, tengeralatti hátságokon az árapály övben ülepedett le.” Hát mi ezt nem nagyon értjük, viszont azt tudjuk, hogy a Kevélyhegyi Levendulástól induló „csicsergőút” (értsd: nem izmokat megfeszítő és lefárasztó nehézségű út) csoda-felszabadító érzést és látványt kelt.. Nézz a sziklák mögé (is).. Klikk a képre..

Tudod, hol forgatták az Egri Csillagok csatajeleneteit..? Hát itt.. Pilisborosjenőn, az egri várban. Hogy mi van..?! Igen-igen, nézd csak és olvasd, hogy volt ez (klikk is a képbe):

bottom of page