top of page
Keresés

BŐRT, LELKET SIMOGATÓ SZABADSÁGÉRZÉSBE VISZÜNK..! GYERE VELÜNK A KILÁTÓK VILÁGÁBA..!

Frissítve: 2021. nov. 20.


Itt a tavasz.. És ha akarsz, ha nem akarsz, egyszerűen nem tudsz nem kimozdulni. Automatikusan beleindulsz: vagy az elméd segítségével a múltbéli emlékekbe, vagy fizikálisan a kapun túlra. Hív a fény; bőrt cirógató selymes melegre vágysz, szelet szimatolni vágysz, illatokra vágysz. Ebben a hónapban belépünk a szabadság-feelinget adó kilátók világába. Gyere velünk. :)

Jövőhéten, munka után, estefelé, tavasszal, ha teheted, ne haza menj. Menj el valamerre, közben nézz felfelé, vagy menj fel, és nézz lefelé, nem bánod meg. Ebben az albumban felfelé viszünk, fel, a 376 méter magas Hármashatárhegyre. Könnyed séta, csodás kilátás. Kell ennél több munka után..? Az Árpád-kilátó közel 100 éve hívogatja a kirándulni szeretőket. Téged is hívogat (nézz csak bele az albumba, nem bánod meg), jó ha tudod. :)

Fonyód tele van kitekintő helyekkel. A Sipos-hegyi kilátó, a Várhegyi kilátó lélegzetelállító panorámát nyújt egy kis erdei gyaloglást követően, a Kripta-villa tetőteraszán pedig a gasztroélvezetek, és a kávéíz szerelmesei biluxolhatnak a Balaton csodásan fénylő palackzöldjétől.

Node miért Kripta villa a Kripta villa..? Utánajártunk, hogy megoszthassuk veletek ezt a sírig, és a sír után is tartó szerelmi történetet.. (Klikk a képre.)

„Az élet színben – formában – hangban él, a tájnak hangja a csend.” - mondja Egry József, a Balaton festője, aki a szemközti Badacsony jobb lábánál található Badacsonytomajban élt szerelmetesen feleségével. Itt, a déli parton, a fonyódi Várhegy kilátó felé vezető madárcsicsergős, erdős szakaszon végigsétálva, és a természetbe beleívódó faanyagból és kőből készített kilátót megtekintve egyértelműen azonosulunk Egry József szavaival. Vizualitás támasztotta texturalitás, texturalitást igazoló vizualitás.. Gyere bele velünk a színekbe, formákba, csendbe.. (Klikk a képre.)

A Sipos-hegyi kilátó érdekessége, hogy bár dominánsan a balatoni kilátók a természetből kinyert javakból (fa, kő) épültek, a Sipos-hegyi kilátó lépcsői a lábunk alatt ércesen kongnak. No de mi az oka ennek a furcsaságnak..? A Sipos-hegyi kilátó 1987-ben a Posta megbízására átjátszótoronynak épült, vas szelvényekből. Van egyfajta bája ennek a szocializmus végén épült szerkezetnek, gyere be velünk a természetbe, lépcsőzz fel te is a 15 méteres magasba, és ámulj velünk.Tudtad, hogy a Sipos-hegyi kilátóból (ha az időjárás is úgy kívánja), Keszthelytől Keneséig láthatod az egész Balatont..?

Két legyet egy csapásra. Erről a helyszínről kétségtelen a „természetbeszívás, szabadon” jut eszünkbe (egyik légy), úgy, hogy még „épített örökséggel” is (másik légy) találkozhatsz. Balatonlelle fölötti Kishegyen járunk. Látjuk, hogy az 1758-ban felszentelt parasztbarokk stílusú Szent Donát kápolna nem unva a létezését, packázva tekint le a Balaton északi partjának hegyeire, a Balaton kékjére, zöldjére, mikor miére.

Hogy keretesek legyünk, e havi erre-arránk végén visszatérünk Budapestre, a III. kerületbe méghozzá, a Róka-hegyi kilátóhoz. Ami nevén nevezve Róka-hegyi kőfejtő (mészkőbánya), csak olyan jó kitekinteni róla, olyan jó Budapestbe beleveszni (akár ellenfényes, akár nem), meg a Pilis felé ellátni, hogy kineveztük kilátónak, kitekintőhelynek is.

Róka-hegyi kőfejtő és környezete Budapest természeti értéke, 1977 óta a főváros védett természetvédelmi övezete. Itt évmilliók rakódtak egymásra. Van itt 220 millió éves kő (atyaég), aztán közettömeg elmozdulás, tudod, olyan rétegcsúszásos, aztán újabb X millió éves kő, és van idefújt homok, por, tegnapi. Róka-hegyi kőfejtő. Budapest legnagyobb mészkőbányája. Tudtad, hogy van..?

Gyere velünk Csillaghegyre és kolbászolj a csiganyomatok és karfiolok között te is. Klikk a képre. :)

bottom of page