top of page
Keresés

​​​​​​​SZÁZADELŐS SZERELMI FÉSZKEK, ERRE-ARRA..! UTAZZ VELÜNK A SZERELEMBEN..!

Frissítve: 2021. nov. 20.


Gondolnátok, hogy idén (mondjuk most) be tudtok lépni századelős aurákba..? Ady-Csinszka, Jókai Mór-Laborfalvy Róza-Nagy Bella, Szegedy Róza-Kisfaludy Sándor, Egry József és Juliskája szerelmi fészkeibe..? Abba a milliőbe, azok közé a bútorok közé, abba az intimitásba, amiben ők leledztek anno..?

Ebben az erre-arra rovatban szerelmi fészkeket mutatunk Nektek, hogy utazzatok ti is. Hogy egyszercsak azt érezzétek, kikerültök a hétköznapok stresszes őrületéből, és egy századelős szerelmes leányregényben jártok. Vagy eldobott zoknik között. Rajtatok múlik, merre visz a képzeletetek. Mi segítünk egy kis vizualitással.

Beugrik-e, hogy ki volt Egry József..? Egry József, Egry József.. hmm.

Ok-ok, szűkítünk.. Balaton..? Festő..? - "A Balaton festője..!" - "Igeeen..!"

Egry József, a Balaton festője itt, ebben a badacsonytomaji házban élt vagy 30 évig szerelmével, Juliskával.

A kapcsolat fő motorja, Juliska, első látásra szerelembe esett. Szó szerint annyira belezúgott az iskolázatlan, szegényparaszti sorból származó, akkor még ismeretlen balatoni festőbe, Egry Józsefbe, hogy feladott csapot-papot. A dualizmus elitjéből, gazdag sorból származó nő szembement a családjával, elvált férjétől Vízkeleti ezredestől, összeköltözött Egry Józseffel, és minden vagyonát arra költötte, hogy Egry József festhessen. Itt (is). Gyere velünk ebbe az 1939-ben épült hiper-szuper modern designú házba, illatolj bele a temperaszagú aurába, és képzeld el, hol lehetett Egry József cipője, zoknija, és kávétartó bödöne. Ha elengeded a fantáziád, átszellemülsz. Garantáljuk. :)

Volt még egy balatoni hős szerelmes asszonyságunk, Szegedy Róza. Itt is a nő vitte a vagyont a házasságba, és elvette "férjül" Kisfaludy Sándor költőt. Igen-igen, Badacsonyban járunk, a Szegedy Róza házban, kettejük szerelmi fészkében. Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor a nyarakat/szüreti időszakokat töltötték itt.

(Neeem-neeem. A hegytetőn található Kisfaludy-házban sosem éltek, az a ház - szintén Szegedy Róza vagyonából - présháznak épült, csak valamiért másra asszociálunk.)

Szóval gyertek velünk Szegedy Róza házába (a Kisfaludy-ház előtti fordulóban található, biztos beugrik), Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor szerelmi aurájába:

Jókai Mór és Laborfalvy Róza kapcsolata is nagy szerelemmel indult. Jókai annyira belehabarodott a kor egyik leghíresebb színésznőjébe, hogy elvette feleségül, fittyet hányva a kor elvárásainak. Igen. Laborfalvy Róza 8 évvel volt idősebb JókaInál, és még egy leánygyermeket is behozott a házasságba.

Jókai, a csodás író, egyben korának bulvárhőse szerelmes volt másba is. Pl. Lukács Ottiliába, akit (amikor Laborfalvy Róza Pesten volt) elszállásolt ide. Ebbe a csodálatos balatonfüredi villába. Hogy kivel, mikor, hol, mi történt, és melyik helyiségben, azt a fantáziátokra bízzuk. :)

Kezdjük is az albumot a villa hálószobájával:

Jókainak nem csak Balatonfüreden, hanem Budapesten is volt szerelmi fészke, jó pár helyen. Mutatunk is két helyszínt. Az egyik helyszín Jókainak a svábhegyi présháza (lenyűgöző pesti anzix-szal) ahol Laborfalvy Rózával, és Róza halála után új feleségével, az 50 évvel fiatalabb Nagy Bellával tengette idejét/csinált ezt-azt ;), a másik Jókai Bajza utcai villája, amit már Jókai az unokája szerelmével, Feszty Árpáddal vett közösen (aztán, hogy itt mekkora szerelmi haddel-hadok lettek a végén, no arról is olvashattok, ha a fotóra klikkeltek).

Jókai svábhegyi présháza

Jókai Bajza utcai villája

Hogy Ady azért nyugodott-e le, mert a szifilisze keretek közé zárta (romlott az egészsége), vagy azért, mert a nálánál 20 évvel fiatalabb Csinszka elbűvölte, vagy mindkettő, nem tudni. Egy viszont biztos: Csinszka elképesztően szerelmes volt Adyba. Ady jól járt, két okból kifolyólag is: utolsó két évében fedél került a feje fölé Csinszka ingatlan-örökségéből kifolyólag, és olyan gondoskodásban volt része, mint annak előtte soha. Hogy hol..? Itt, Budapest belvárosában, a Veres Pálné utcában. Klikk a képre, és gyere be az első emeleten található, autentikáját megtartó, az akkori korban modernnek számító, !fürdővel!, !gázfűtéssel! rendelkező napos, erkélyes lakásukba is:

bottom of page